2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Véget ért a magyar csoda

,

2016. június 27., hétfő 15:16, frissítve: hétfő 18:28

17 óra után nem sokkal landolt a magyar labdarúgó-válogatott repülőgépe. A nemzeti tizenegyet négy góllal búcsúztatták az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében a belgák. A válogatott a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről egyenesen a Hősök terére megy, ahol a szurkolók 18 órától köszönthetik a játékosokat. A Magyar Labdarúgó Szövetség minden drukkert arra kér, hogy ne a repülőtéren, hanem a Hősök terén várja a válogatottat.

A tizedik percben egy szabadrúgást követően ragadt bent két magyar védő, Alderweireld pedig nem hibázott, egy fejessel vezetett Belgium. Az első félidőben nem esett több gól, és a magyar válogatott sem omlott össze a hátrány ellenére. A második félidő a hetvennyolcadik percig a magyarokról szólt: előbb Szalai fejelt kapura egy védő mellett, később Pintér Ádám lövése pattant meg egy belga védőn, amit Courtois tornázott fölé. A sok kihagyott magyar helyzet magához térítette Belgiumot: a lefújás előtt tizenkét perccel a csereként beállt Batshuayi érkezett jól egy beadásra.

És ezután sem álltak le a belgák: két perccel később a Chelsea szupersztárja, Eden Hazard lőtt az alsó sarkokba egy hatalmas szóló végén. A magyar válogatott nem rendezkedett be védekezésre, hanem hajtott a becsületgólért: a 90. percben Elek Ákos lőtt a hosszú sarokra, Courtois azonban megint észnél volt. A belga csapatkapitány viszont nem állt meg egynél: már a hosszabbításban kontráztak még egyet a belgák, amit Eden Hazard érlelt újra góllá, ezzel alakult ki a 4–0-s végeredmény, amivel Magyarország a nyolcaddöntőben kiesett az Eb-ről.

Csalódás igen, elkeseredés nem

A vereség ellenére is felvonultak a szurkolók Toulouse-ban. A városban csendesen telt az éjszaka. Egy embert előállítottak pirotechnikai eszköz birtoklása miatt. Értelemszerűen a kocsmák inkább belga szurkolókkal teltek meg, akik ünnepelték a csapatuk győzelmét és továbbjutását – jelentette helyszíni tudósítónk. De ez nem volt olyan öröm, mint például a magyaroké Bordeaux-ban két héttel ezelőtt, most nem volt olyan eufória, mint amikor a magyar válogatott legyőzte Ausztriát az első mérkőzésen. Inkább a belgák úgy voltak vele, hogy hozták a kötelezőt a kisebb csapat ellen, továbbjutottak, ahogy előzetesen várni lehetett.

A magyar szurkolók csalódottak voltak a kiesés miatt, de senki nem volt elkeseredett. Mindenki nagyon büszke volt a csapatra, a szurkolók azt mondták, hogy így is csodát értek el a játékosok azzal, hogy itt voltak, és ötven év után továbbjutottak a csoportkörből. És talán Bernd Storck szavai jellemzik legjobban a magyar drukkerek gondolatait, a kapitány azt mondta a meccs után, hogy a magyar futballba vetett hitét adta vissza az embereknek a válogatott – jegyezte meg kollégánk.

Itthon is tízezrek követték kivetítők előtt a mérkőzést

A korábbi mérkőzésekhez hasonlóan a belgák elleni nyolcaddöntőre is megtelt a Margitszigeti Atlétikai Centrum. Az ország egyik legnagyobb szurkolói arénájában mindenki magyar sikert várt. Akadt olyan is, aki mert nagyot álmodni.

Gazdagréten, a középpályás Nagy Ádám lakóhelyén is óriáskivetítő előtt szurkoltak az emberek a magyar válogatottnak. „Nagyon drukkolok annak ellenére, hogy kaptunk egy gólt” – mondta Horváth Józsefné

Szegeden is több százan nézték a mérkőzést a kivetítőn. A szegediek háromszoros világbajnok kenusa a négygólos vereség után arról beszélt, hogy a magyar válogatott teljesítményével a sport és az egészséges életmód felé tereli a fiatalokat. „Ez személyiséget ad a fiataloknak, és a sport felé irányítja a gyerekeket. Azért is szükséges, hogy ne a Facebook előtt, számítógép előtt, tablet előtt, okostelefon előtt üljenek, hanem sportoljanak, egészségesen éljenek. Ez az Európa-bajnokság nagyszerű példa ahhoz is, hogy megtanuljanak küzdeni” – fogalmazott Joób Márton.

A magyar csapat következő nemzetközi megméretése az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezősorozat lesz, ahol egyebek közt Portugáliával és Svájccal játszik majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!