2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Útlezárással tiltakoztak a tervezett menekülttábor ellen

2015. augusztus 6., csütörtök 21:14, frissítve: szombat 12:41

Menekülttáborrá alakítják át a kiskunhalasi idegenrendészeti előállító helyet, ahol a migránsok eddig csak 24 órát töltöttek. Kitart a kormány a Martonfára tervezett konténerváros mellett is, annak ellenére, hogy a helyiek csütörtökön félpályás útlezárással tiltakoztak a falu népességének ötszörösére rugó menekülttábor ellen.

Épül a határzár a szerb–magyar határon: közmunkások húzzák a sokat emlegetett pengés NATO-drótot. 112 közmunkás már dolgozik, de Mórahalmon és Szegeden még folyik a toborzás. „Nem új keletű a feladat, amelyet végeznek, eredendően a határsáv tisztítása és különböző földmunkák elvégzése a feladatuk. […] Évek óta az állami erdészetekben is folyik közfoglalkoztatás, hasonló jellegű munkákat végeznek a mostani közfoglalkoztatottak is. Annyi a pluszjuttatás, hogy a helyszínre szállításuk is meg van szervezve, és ingyenes, illetve napi kétszeri étkezést kapnak a határzár építésében, kialakításában részt vevő közfoglalkoztatottak” – mondta Juhász Tünde.

A kormánymegbízott szerint a határzár építése november végéig adhat munkát a térségben élőknek, holott a miniszterelnök már korábban bejelentette: a tervezettnél korábban el kell készülnie a kerítésnek. A Fidesz szóvivője szerint tartják is ezt a határidőt. „Ez szükséges megoldás, és ez az egyetlen hatékony, jó megoldás a probléma kezelésére. Gőzerővel zajlik jelenleg is a műszaki határzár építése. A honvédség állományából 900, a közfoglalkoztatottak közül pedig 350-en fognak részt venni ebben a munkában, így fog elkészülni a határzár a tervezett határidőig, tehát augusztus 31-ig” – fogalmazott a Fidesz-frakció szóvivője.

Tuzson Bence hozzátette: éjfélig már közel 110 ezren lépték át illegálisan a magyar határt. Ennek ellenére a befogadótáborokban alig 5000-en vannak. A Belügyminisztérium szerint a menedékkérők egy része meg sem érkezik a számára kijelölt befogadóállomásokra, vagy azt néhány napon belül engedély nélkül elhagyja és ismeretlen helyre távozik. Többségük elsősorban Németországban kíván letelepedni.

Félpályás útzárral tiltakoztak

A már Magyarországon lévő menekülteket azonban új táborokban helyezné el a kormány. Martonfa lakói félpályás útlezárással tiltakoztak a település határába tervezett konténerváros ellen csütörtökön. Pénteken Pécs főterén folytatják a demonstrációt. „Egyre többen csatlakoznak a megmozdulásunkhoz. Úgy látom, hogy ráébredtek a környékbeli lakók arra, hogyha ez a beruházás megvalósul, akkor nemcsak Martonfa élete fog felbolydulni, hanem a környező településeké is” – nyilatkozta Bosnyák András polgármester.

A szárazföldi mellett közben a folyami határőrizetet is szigorítják. Mohácsnál 400 millió forintot költöttek arra, hogy az államhatár és a vízi határátkelőhely közötti 16 kilométeres szakasz felügyelete folyamatos legyen. „Ez a rendszer kettő megfigyelő toronyból áll. Mind a két tornyon egy hőkamera, egy nappali hd-kamera és egy radar foglal helyet. Mikrohullámú, nagyon fejlett technikával viszi át az adatot a mohácsi központba, és a radarrendszer képes arra, hogy a teljes 16 kilométeres határszakaszt megfigyelje” – közölte Kalmár Ádám, a  Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság idegenrendészeti osztályának vezetője.

Az elsején hatályba lépett jogszabályok szerint azok a migránsok, akik biztonságos harmadik országból, például Szerbiából érkeztek Magyarországra, visszatoloncolhatóak oda. A Belügyminisztérium a Hír TV-vel azt közölte, hogy az eljárási határidők miatt egyelőre még egyetlen kérelem jogerős elbírálása sem történt meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!