2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Uniós kritika a bevándorlásellenes kormányoknak

2015. augusztus 25., kedd 10:17, frissítve: kedd 15:23

Elérte a magyar–szerb határt az a 7-8 ezer menekült, akik a hétvégén Macedóniában torlódtak fel a zöldhatár lezárása miatt. Az unió külügyi főképviselője szerint pénzzel és felszereléssel is segíteni kell a menekültek átvonulását a balkáni országokban. Federica Mogherini egyúttal a populista kormányokat és az erősödő szélsőjobbot is figyelmeztette, hogy ne uszítsanak a bevándorlók ellen. Angela Merkel német kancellár is a menekültek elleni támadások befejezését követelte.

Naponta 2-3 ezer menekült szökik át Görögországba a mintegy 10 kilométeres tengerszakaszon. Az út körülbelül 50 euró, a mentőmellényért külön fizetni kell. „Egy esélyem van, hogy jó életem legyen. Szeretnék úgy élni, mint bárki más, és szeretnék tanulni, szeretném, ha lenne családom. Már az ide úton tízszer meghalhattam volna, szóval ez nem tart vissza” – mondja egy afgán menekült.

Görögország után Macedónia az úton. A hadsereg a hétvégén lezárta a zöldhatárt, már csak hivatalos regisztráció után lehet belépni. Itt 25 euróba kerül az út a határig. A hétvégi feltartóztatás miatt feltorlódott 7-8 ezer fős csoport hétfőn lépett át Szerbiába, egy részük az éjszaka már el is érte a magyar határt. „Magyarországra megyünk. Meglátjuk, mi van a határon. Reméljük, nincsenek sokan, mert ha sokan vannak, akkor minden drágább. De végül is csak az a lényeg, hogy biztonságban legyünk” – mondta egy szír menekült Belgrádban.

A magyar kerítés az európai bevándorlásellenesség szimbóluma. A német Die Welt ezzel illusztrálta az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a cikkét, amelyben toleranciát kér a fehér keresztény Európától. A populista kormányokat és a szélsőjobb erősödését kritizálja az EU külügyi főképviselője is. „A lényeg nem az, hogy kit tudunk vádolni a kialakult helyzetért, vagy hogy kit tudunk felelőssé tenni a problémákért, hanem hogy a megoldásra koncentráljunk, a háborúk lezárására, ami elől menekülnek az emberek, és a menekültek elhelyezésére, az integrációra. Ez nem külpolitika, hanem értékrend kérdése” – közölte Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője.

Angela Merkel német kancellár továbbment: szégyenteljesnek nevezte a menekültek elleni támadásokat és a bevándorlók elleni uszítást. Németországban a hétvégén is gyújtogatások voltak a menekülteket befogadó házaknál. „Ez az agresszív, idegengyűlölő hozzáállás teljes mértékben elfogadhatatlan. Visszataszító azt látni, hogy Európában a szélsőjobb és a neonácik hogyan terjesztik a gyűlöletüket” – nyilatkozta Merkel.

A német és francia kormány októberig készít el egy javaslatcsomagot az Európai Bizottságnak, hogy összehangolják a menekültekre és a gazdasági bevándorlókra vonatkozó szabályokat. Ehhez a dublini és a schengeni szerződést is módosítani kell.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!