2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Rendkívüli állapot: nem engedik belépni a migránsokat a határon

2015. augusztus 20., csütörtök 18:39, frissítve: péntek 17:44

Több mint ezer menedékkérő rekedt a macedón–görög határon. A migránsokat nem akarják beengedni a macedón rendőrök. Étel és víz nélkül várakoznak a két ország közötti senki földjén. Macedóniában az elmúlt hónapban csaknem 40 ezer, többségben szíriai menedékkérőt regisztráltak.

Menedékkérők állnak a görög–macedón határon. A macedón rendőrök nem akarják beengedni őket, de vissza se akarnak menni oda, ahonnan jöttek, vagyis Szíriába és Afganisztánba. Több mint ezer migráns kénytelen víz és élelem nélkül, a két ország közötti senki földjén tölteni az éjszakát. „Nagyon rossz ez a helyzet. Az emberek a földön alszanak. Senki nem foglalkozik velünk. Tegnap óta vagyunk itt, itt alszunk. Nincs élelem, víz. Semmi” – közölte az egyik menedékkérő.

A macedón kormány rendkívüli állapotot hirdetett. Azt mondják, a hatóságok képtelenek kezelni a menekülthullámot, ezért rendőröket és katonákat vezényeltek a határra, hogy megakadályozzák a belépést. Az elmúlt hónapban csaknem 40 ezer határsértő érkezett. Többnyire szírek, akik a polgárháború miatt indultak útnak Nyugat-Európába. Magyarországhoz hasonlóan Macedónián keresztül is csak áthaladnának. „Európába megyek. Talán Norvégiába, Svédországba vagy Németországba. Nem tudom még” – mondta egy szír férfi.

A görög határ melletti macedón város, Gyevgyelija a bevándorláshullám új frontvonala. Szerdán rohamrendőröket vezényeltek a vasútállomásra, mert túl sok menekült próbált feljutni a Szerbia felé induló vonatokra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!