2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Razzia a panamai ügyvédi irodánál

2016. április 13., szerda 10:10, frissítve: csütörtök 10:27

Razziát tartottak az offshore-botrányban érintett panamai ügyvédi irodánál. A helyi ügyészek indokolása szerint pénzmosásra és terrorizmus pénzelésére kerestek bizonyítékokat.

Razzia a Mossack Fonsecánál. Az ügyészség a nemzetközi offshore botrányban érintett ügyvédi irodánál arra volt kíváncsi, hogy szervezett bűnözői csoportok és a terroristák is érintettek-e az offshore ügyletekben. Az iroda szervereiről 11 és fél millió dokumentumot szereztek meg és szivárogtattak ki. A tulajdonos szerint hackertámadás történt ellenük.

A botrány következtében a francia kormány az adóelkerülés és az információszolgáltatás terén nem együttműködő kormányok feketelistájára helyezte Panamát. A közép-amerikai ország kormánya most mindent megtesz azért, hogy a szégyenlistáról lekerüljön. „A panamai kormány megerősítette álláspontját és tisztelettel, de határozottan arra kéri a francia kormányt, hogy gondolja át elhibázott döntését. Ha ez nem történik meg, a panamai kormány diplomáciai intézkedéseket tesz az egyoldalú francia lépésre adott válaszul” – mondta Juan Carlos Varela panamai elnök.

Az Európai Bizottság máris olyan intézkedéscsomagot léptetett életbe, amely részletes adatszolgáltatásra kényszeríti a 750 millió euró feletti bevételt elérő multinacionális cégeket. „Az intézkedés 6500 céget, a multinacionális cégek jelentette bevételek 90 százalékát érintik” – fogalmazott Jonathan Hill pénzügyi stabilitásért felelős biztos. 

A brüsszeli várakozások szerint az új jogszabályok arra késztetik a nagy nemzetközi vállalatokat, hogy ott adózzanak, ahol a bevételt megtermelték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!