2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ostrom: testükkel védik a légkalapácstól az oszlopokat

2016. január 6., szerda 17:06, frissítve: szombat 08:24

Légkalapáccsal, az őrző-védők lába mellett próbált elbontani egy újabb hirdetőoszlopot a Fővárosi Önkormányzat által megbízott cég. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó hirdetőcég, a Mahir Cityposter építményeit biztonsági őrök védik élőlánccal. A Bartók Béla úti oszlop bontásánál lökdösődés is kialakult, amit a helyszínre kivonult rendőrök állítottak meg. A Mahir szerint a főváros folytatja az önbíráskodást.

Élőlánc védte a Bartók Béla úti Mahir-hirdetőoszlopot szerda délelőtt. A főváros által megbízott cég munkásai a lebetonozott építményt légkalapáccsal szerették volna kibontani. Mikor már az őrző-védők lába mellett szólt a gép, a biztonságiak rendőrt hívtak, mert veszélyben érezték magukat.

„– Átadnám a Btk.-nak ezt a vonatkozó kivonatát, hogy mit jelent az önbíráskodás, amit esetleg önök is elkövethetnek még, ha nem is szeretnék, de nyilvánvalóan kaptak utasítást, hogy erőszakkal elbontsák az oszlopokat itt.
– Erőszakról szó sincs itt kérem.
– Jó! Ha erőszakot nem követnek el, nem lesz itt semmiféle probléma.”

Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, a Mahir Cityposter Kft. felügyelőbizottsági elnöke arra figyelmeztetett, hogy ha a légkalapács miatt valaki megsérül, akkor az oszlopbontás már önbíráskodássá fajul. „Szerencsétlen embereket azért küldik ide, hogy elbontsák az oszlopokat, de nem mondják meg nekik, hogy ezzel akár bűncselekményt is elkövethetnek, s utána a munkáltatójuk nem fog mellettük kiállni” – tette hozzá.

Rendőrök jártak az őrző-védők telephelyén
Az őrző-védők élőlánca több hirdetőoszlopot is megvédett, cserébe viszont a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég által megbízott biztonsági cégek egy része hatósági ellenőrzést kapott. Az egyik társaság telephelyén már kedd este megjelentek a rendőrök. Kocsis Máté, a főváros fideszes rendészeti tanácsnoka még vasárnap este beszélt arról, hogy az oszlopok őrzését jogellenesnek tartják, és azok a biztonsági cégek, amelyek akadályozzák a bontást, a tevékenységi engedélyüket kockáztatják. A Mahir Cityposter Kft. egyébként továbbra is azonnali hatállyal felvesz okleveles biztonsági őröket reklámoszlopai védelmére.

A Mahir Cityposter ügyvezetője az anyagi kár miatt is aggódik: „A Podmaniczky utcában egy hirdető oszlopot úgy próbáltak kiemelni, hogy szinte balesetveszélyt okoztak, meg is rongálták a hirdetőoszlop kalapját, palástját, tehát mindenét tönkretették, ezért kértük, hogy tegyenek le egy 600 milliós összeget azért, hogy az okozott károkra fedezetet nyújtson” – közölte Kovács István.

A bontások jogszerűségéről a bíróság jövő héten dönt, a főváros ennek ellenére egymás után távolíttatja el a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter hirdetőoszlopait. A hirdetőoszlopok védelmében közben egy Facebook-csoport is alakult. Ők arra hívják fel a figyelmet: a főváros az UNESCO világörökség részét képező, több mint száz éves építményeket sem kíméli.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!