2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Nyakó Istvánnak adtak igazat

, ,

2016. március 4., péntek 13:57, frissítve: szerda 17:34

Nyakó Istvánnak adott igazat a Kúria a kopasz-gate-ügyben. A Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését felülbírálva, jogerős végzésben kimondta: a szocialista politikust akadályozták népszavazási kezdeményezése benyújtásában. A szocialisták szerint a Kúria végzése alátámasztja, hogy múlt hét kedden bűncselekmény történt a Nemzeti Választási Iroda épületében.

A Nemzeti Választási Irodában készült videofelvétel alapján mondta ki jogerős végzésében a Kúria, hogy a székházban tartózkodó kigyúrt kopaszok megakadályozták Nyakó Istvánt az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában. A szocialista politikus a vasárnapi boltzár miatt akart a múlt héten népszavazási kezdeményezést benyújtani, de négy másodperccel lemaradt a herceghalmi polgármester felesége mögött, aki szintén a vasárnapi zárva tartásról kezdeményezett referendumot.

„Ez azt jelenti, hogy megvalósult egy bűncselekmény. A büntető törvénykönyv 350. szakasza azt mondja, hogy ha valaki valakit akadályoz például ilyen népi kezdeményezés előterjesztésében, bűncselekményt követ el, és ehhez elég az akadályozás, nem kell hozzá felpofoznia, nem kell hozzá erőszakot vagy bármi fizikai erőt alkalmaznia, nem kell megtévesztenie, nem kell becsapnia, elég, ha csak akadályozza, ezzel az akadályozással már lehet kapni három évig terjedő szabadságvesztés büntetést” – mondta a Hír TV Reggeli járat című műsorában Magyar György ügyvéd.

A szocialisták szerint is bűncselekmény történt, ezért az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását követelik, hogy tisztázzák az ügyben a Fidesz érintettségét. „A Kúria döntésével bebizonyosodott, hogy a hatalom verőemberei megakadályozták Nyakó Istvánt a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezés ügyében. Elfogadhatatlan, hogy a hatalom az adminisztratív eszközökön túl bárkit erőszakkal akadályozzon meg állampolgári jogainak gyakorlásában. És az is elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány az elmúlt tíz napban nem tett semmit” – szögezte le Tóbiás József, az MSZP elnöke.

A Kúria jogerős végzése szerint nem állapítható meg, hogy Erdősi Lászlóné a kopasz férfiakkal „szándék- és akarategységben tevékenykedett”. „A Kúria döntésének utolsó bekezdése arról szól, hogy szívesen megvizsgálják az egyéb körülményeket is, ehhez felülvizsgálati kérelmet kell benyújtanom az NVB két határozatával szemben, az egyik Erdősinének a beadványa, amit az NVB hitelesített népszavazási kérdésként, a másik pedig egy elutasító döntés, nos, ebben a kettőben fogok benyújtani a törvényes határidőn belül felülvizsgálati kérelmet” – mondta Nyakó István, az MSZP volt országgyűlési képviselője.

Nyakó István a kopaszok miatt már a múlt héten feljelentést tett a rendőrségen, a szocialista politikust hétfőn hallgatják meg az ügyben.

Másként értelmezték

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Választási Iroda biztonsági kamerája által rögzített felvételen egyértelműen kivehető, hogy Nyakó István ellenzéki politikust kidobóemberekhez hasonlító kopasz férfiak akadályozták abban, hogy elsőként pecsételje le népszavazási kezdeményezését. A Nemzeti Választási Bizottság kormánypárti tagjai mégis másként értelmezték a látottakat. Kövér László házelnök pedig bizonytalankodott, amikor a Magyar Katolikus Rádió Délutáni találkozás című műsorában kérdezték a kopasz-gate-ről. Bővebben >>>

Nyakó István négy másodperccel később, de személyesen pecsételt
Nyakó István négy másodperccel később, de személyesen pecsételt
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A távirati iroda munkatársának sikerült elérnie Kubatov Gábort az Egyesült Államokból hazatérőben. A Fidesz alelnöke és pártigazgatója azt állította, hogy Amerikában értesült a kopasz-gate-ről, és elítéli az ügyet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!