2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az elveszett király

Következik:

Napi aktuális 04:00

Nyolcvannégy halottja van a nizzai terrortámadásnak

2016. július 15., péntek 06:30, frissítve: kedd 17:40

Egy tunéziai arab származású nizzai férfit gyanúsítanak a dél-franciaországi terrortámadással. Éjszaka 84-en meghaltak, amikor a tömegbe hajtott egy teherautó a francia Riviérán, ahol a nemzeti ünnep miatt rengetegen gyűltek össze. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint nem magányos elkövetőről van szó. A támadásra az európai vezetők is reagáltak, az unió fővárosában egyelőre nem emeltek a készültségi szinten.

A július 14-i nemzeti ünnepen százezren nézték a tűzijátékot. A sofőr két kilométeren keresztül tolta a tömeget, és közben közéjük lőtt. Több mint százan sebesültek meg, köztük egy magyar nő is. A rendőrök végül lelőtték a kamionsofőrt.

Francois Hollande elnök terrorcselekménynek minősítette az esetet.  Az egyik francia hírtelevízió szerint egyébként az első hírekkel ellentétben a teherautóban nem éles fegyvereket, hanem fegyverutánzatokat találtak, valamint inaktív robbanószert.

Nem egy magányos elkövető áll a cselekmények hátterében Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint, hiszen egy ilyen vagy ehhez hasonló nagyságú és hatású támadásra fel kell készülni. A segítők vagy segítők meglétét támasztja alá az is, hogy a teherautóban egy robbanószerkezetet is találtak. Azt, hogy a francia nemzeti ünnepen történt a terrortámadás, a szakértő annak tudja be, hogy ez a terroristáktól egy olyan üzenet, amely szerint Franciaország társadalmi rendszere semmit nem ér az elkövetőkéhez képest. Tálas emlékeztetett, a hatóságok túl vannak egy labdarúgó-Európa-bajnokságon, így nyilvánvalóan lankadt a figyelmük. A Hír TV-nek nyilatkozó szakember felhívta továbbá arra is a figyelmet, hogy a most következő legfontosabb kérdés az, hogy köze van-e az éjszakai tragédiának a korábbi párizsi, brüsszeli eseményekhez, magyarán azonos terroristacsoport áll-e a háttérben.

Ki követte el?

ISIS vagy al-Kaida? – Tarjáni Péter szerint mindkét szervezetre igaz a mostani elkövetési forma. Emlékeztetett, a francia titkosszolgálat inkább az ISIS-re gyanakszik, de itt még sok minden változhat. Tálas Péterhez hasonlóan Tarjáni is azt gondolja, hogy nem egyedül követték el a támadást, ugyanakkor itt nem kell nagy „tömegekre” gondolni. Az érthetetlen számára, hogy miért volt tele robbanószerkezettel a gépjármű.

Nem emeltek a készültségi szinten

Az európai vezetők is reagáltak a támadásra. Egy vonalat biztosítanak azoknak, akik hozzátartozójukat keresik Nizzában. Brüsszeli tudósítónk elmondta, Belgiumban nem emeltek a terrorkészültségen, annak ellenére, hogy ott is nemsokára nemzeti ünnep lesz.

Megnyugvásról nincs szó

A szükségállapot még mindig érvényben van, tehát arról nem lehet beszélni, hogy a franciák „megnyugodtak” – mondta a Hír TV-nek Szűcs Anita Franciaország-szakértő. Emlékeztetett, az elmúlt időszakban egy kimutatás szerint tíz terrortámadást hiúsítottak meg. A többi szakértőhöz hasonlóan Szűcs is úgy látja, hogy a nemzeti ünnep egy szimbólum, és hozzátette: Nizza Franciaország azon területe, ahol nagyon erős a radikalizáció.

 

A nemzeti ünnepen érte őket a terror

Áder János köztársasági elnök közleményben fejezte ki részvétét és együttérzését a nizzai áldozatok családtagjainak. Az államfő azt írta: a Francia Köztársaságot a nemzeti ünnepén érte a terror, a merénylet azonban megerősíti azt a közös meggyőződést, miszerint mindent meg kell tenni azért, hogy a békés emberek életét sehol ne fenyegethessék a terror és a pusztítás erői. A kormány nevében Kovács Zoltán szóvivő fejezte ki részvétét a terrortámadás miatt. A parlamenti pártok közül az MSZP és a Jobbik nyilvánított részvétet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!