2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Négy éve nincs életbiztosításuk a magyar katonáknak

,

2016. július 4., hétfő 14:30, frissítve: péntek 19:23

Nem volt életbiztosításuk a hortobágyi robbantásban meghalt tűzszerészeknek. A honvédelmi minisztérium Hende Csaba idején döntött arról, hogy nem köt biztosítást a katonákra.

Négy éve nincs életbiztosításuk a katonáknak – írja a Magyar Idők. A lap úgy tudja: a szaktárca Hende Csaba minisztersége idején szüntette meg az élet- és felelősségbiztosítást arra hivatkozva, hogy aránytalanul magas díjat kellett fizetnie a honvédségnek a katonák után.

A jelenlegi szabályozás szerint a pénteki hortobágyi robbanásban elhunyt tűzszerészeknek adható anyagi segítség mértékéről a honvédelmi miniszter dönt. A lap úgy tudja: Simicskó István több mint tízmillió forintos kegyeleti juttatásra tesz majd javaslatot.

Senkit nem ér a biztosítás hiánya miatt hátrány – írta közleményében a Honvédelmi Minisztérium. Szerintük korábban a biztosítók kevesebb pénzt fizettek a káreseményekre, mint a 2012-es szerződésbontás után a honvédség. Azt írják: a biztosítások éves díja összességében sokkal több volt, mint amit a társaságok kifizettek, ezért döntöttek úgy, hogy saját hatáskörbe vonják ezt a feladatot.

Százmilliók évente
Az ATV-nek nyilatkozó Hende Csaba volt honvédelmi miniszter szerint most évente százmilliókat spórol a tárca. A jelenlegi szabályozás szerint a pénteki hortobágyi robbanásban elhunyt tűzszerészeknek adható anyagi segítség mértékéről a honvédelmi miniszter dönt.

A katonák felelősség- és baleset-biztosításának azonnali bevezetését követeli Vadai Ágnes. A Demokratikus Koalíció képviselője szerint a hősi halált halt katonák családjainak járó juttatás nem kegy, hanem a minimum, amellyel a Magyarországnak viszonoznia kell a haza szolgálatát.

Alábecsülték a feladatokat

Jelentősen alábecsülte a lőszer-mentesítési és feltárási feladatok nagyságát a hortobágyi lőtérnél történt előzetes felméréskor a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. 2013-ban. A cég feladata volt a robbanóanyagok felkutatása és megjelölése, a hatástalanítást pedig a honvédség tűzszerészei végezték. A vártnál jóval több jelölés miatt azonban a honvédség keretei kimerültek, és 2014 márciusától majdnem egy évig, amíg a költségvetésből külön forrást nem kaptak, szüneteltették a megsemmisítéseket. A tájrehabilitációs munkálatok eredeti, 2016. május 31-ei határidejét szeptemberre tolták, a kivitelezést pedig két ütemre bontotta a kormány, hogy az uniós forrásokhoz hozzájusson. A lőszer-mentesítési szakfelügyeletet a második ütemben is az előzetes felmérést végző társaság nyerte el közbeszerzésen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!