2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Ez vezethetett a tűzszerészek tragédiájához

2016. július 2., szombat 19:14, frissítve: vasárnap 14:11

Stabil az állapota annak a tűzszerésznek, aki túlélte a pénteki hortobágyi lőtéren történt robbanást. Egy hatástalanított 250 kilogrammos szovjet repeszbomba lépett működésbe. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint a szerkezetben maradt lőpor miatt történt detonáció, és az időjárás is közrejátszhatott a tragédiában. A robbanásban négy tűzszerész vesztette életét.

Több ezer hektáros területen fekszik a Hortobágyon az egykori bombázólőtér. A területet a 90-es évek közepe óta nem használják. A tájrehabilitációt 2013 végén kezdték meg a tűzszerészek. Vándor Károly történész azt mondja: annak idején az ott állomásozó alakultok a gyakorlatok után bejelölték a fel nem robbant bombák helyét a térképen és havonta egyszer megcsinálták a megsemmisítést. Ez azonban nem sikerült tökéletesen.

„Volt egy 1:1-es NATO-repülőtér felmarva a földből és gyomirtóval kitisztítva. Ezenkívül a szovjet légierőtől kivont repülőgépeket tették ki mint ellenséges repülőgépek. Harckocsik, harci járművek voltak kitéve. Pontosan azért, hogy a lehető legmegfelelőbb módon imitálják ezt az ellenséges célterületet. Na most el tudják képzelni, hogy mekkora vasanyag halmozódott ott fel. Nem véletlen az, hogy a mentesítés a mai napig folyik és szinte minden négyzetcentiméteren iszonyatos mennyiségű anyagot találnak” – magyarázta a történész.

A vezérkari főnök pénteken azt mondta: a felrobbant bombából már kiszerelték a gyújtószerkezetet. A Hír TV által megkérdezett tűzszerész szerint így a megmaradt lőpor idézhette elő a tragédiát. „Én igazából egyre tudok tippelni, talán benne maradt a lőpor, ami ki volt kristályosodva, de mondom, ez csak egyéni vélemény. A kikristályosodott lőpor esetleg öngyulladást okozhatott vagy felrobbantotta önmagát” – nyilatkozta Egei Ferenc tűzszerészeti szakértő.

A Magyar Honvédség vezérőrnagya is erre gyanakszik. „Ez a bomba már elég régen ott volt a talajban, nem lehet pontosan tudni, hogy milyen vegyi folyamatok játszódtak le az alatt az idő alatt, míg a talajban volt, sőt a feltárást követően a bomba a szabad levegővel is érintkezett, nem igazán lehet tudni, hogy az ott alkalmazott vagy a régebben alkalmazott robbanóanyagok milyen reakciót váltanak ki ebben az esetben. Tény, hogy a bomba hatástalanított állapotban volt, az is tény, hogy valami történhetett, hiszen a benne lévő anyag egyszer csak működésbe lépett” – fogalmazott Huszár János.

A robbanást egy tűzszerész túlélte, a Honvédkórházban kezelik, állapota stabil. Négy bajtársa vesztette életét a lőtéren, őket hősi halottá nyilvánították, a honvédelmi miniszter pedig az általa adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre terjeszti fel őket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!