2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Merkel haladékot adott, Németország megosztott

2015. szeptember 29., kedd 11:56, frissítve: kedd 15:51

Haladékot adott Angela Merkel az Ausztriából érkező menedékkérőknek. Elfogadták a szigorúbb menekültügyi törvény tervezetét, annak tükrében, hogy Merkel menekültügyi politikáját csupán a németek fele támogatja.

A Die Presse német belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja: az osztrák és a német kancellár abban állapodott meg, hogy néhány napig még indítanak különvonatokat, amelyekkel naponta 4000 menedékkérőt szállítanak át Ausztriából Németországba. A Die Presse értesülése szerint Werner Faymann osztrák kancellár a megállapodás meghosszabbításáért cserébe ígéretet tett arra, hogy nem szállítanak többé buszokkal menedékkérőket a német határhoz.

A német kormány egyébként elfogadta a szigorúbb menekültügyi törvény tervezetét, amely alapján felgyorsíthatják a védelmet nem élvező országokból származó menedékkérők kitoloncolását. Németország főleg a Koszovóból és más balkáni államokból érkezőket küldené vissza, hogy helyet biztosítson a szíriai háború elől menekülők számára.

A német kormány egyúttal csökkentené a menekülteknek nyújtott pénzügyi támogatást, amit más juttatásokkal váltanának ki. A törvénytervezetet még el kell fogadnia a német törvényhozás mindkét házának.

A szelfi rossz
Németországban egyre nő az elégedetlenség a kormány migrációs politikája miatt – mondta Georg Spöttle a Magyarország élőben műsorában. A biztonságpolitikai szakértő szerint a német lakosság fél, amióta egyre több a bevándorló.

Kiderült, a németek fele támogatja csak Angela Merkel menekültügyi politikáját. A legfrissebb felmérés szerint a megkérdezettek 48 százaléka ért egyet a német kancellárral, 41 százalék viszont helyteleníti módszereit. A menekültválság miatt néhány hét alatt 1-2 százalékponttal csökkent a nagykoalícióban részt vevő jobboldali kereszténydemokraták és a baloldali szociáldemokraták támogatottsága, a CDU 38,5 százalékkal éves mélyponton van. A felmérésből az is kiderül, hogy a németek 49 százaléka elutasítja Orbán Viktor magyar miniszterelnök lépéseit, 33 százalék viszont úgy véli, hogy a magyar miniszterelnöknek igaza van a menekültkérdés kezelésében.

Támadások

Az idén már több mint kétszeresére növekedett a menekülteket befogadó központok elleni támadások száma Németországban. A német rendőrség közlése szerint tavaly 200 ilyen eset volt, idén viszont már 437 támadást követtek el a menedékhelyek ellen. A német rendőrség ezekkel az esetekkel kapcsolatban 500 elkövetőt azonosított, többségük 18 és 25 év közötti fiatal.

Nem tudni, hogy mikor indul
Nem lehet tudni, hogy mikor indul a következő vonat Salzburgból Németországba, mivel azokat a járatokat, amiken a migránsokat szállítják nincsenek kiírva a pályaudvaron, jelentette tudósítónk a helyszínről. Mint mondta, a cél, hogy minél hamarabb elszállítsák a menekülteket a városból, mert kezd olyan helyzet kialakulni, mint néhány hete a budapesti Keleti pályaudvaron volt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!