2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Menekültek: Zsúfolásig telt vonatok, a rendőrök nem intézkedtek

2015. augusztus 31., hétfő 18:55, frissítve: kedd 07:05

Menekültekkel zsúfolt vonatok indultak Németországba a Keleti pályaudvarról. Az egyik szerelvényt a főkalauz biztonsági okból visszatartotta volna, de a járat végül elhagyta az állomást. A készenléti rendőrök nem intézkedtek, noha Giró-Szász András kommunikációs államtitkár szavai alapján ellenőrizniük kellett volna az úti okmányokat és a vízumot. A Németországba közlekedő Railjeteket az osztrák vasút üzemelteti. Úgy tudjuk, a MÁV kérte már, hogy a járatokon legyen kötelező a helyjegy, ám az osztrákok nemet mondtak.

A gyorsvonat tömve volt menekültekkel, bevándorlókkal, ezért volt olyan utas, aki kisgyermekével nem mert elindulni a zsúfolt szerelvénnyel. „11 óra 10 perckor indult volna a vonat, de nem tudtunk felszállni az érvényes menetjegyünk ellenére sem, mert tele volt menekülttel, de olyan szinten, hogy kettőt arrébb lépni nem lehetett a vonaton” – mondta Nagy Judit.

A várakozókat a MÁV nem tájékoztatta, és kezdetben nem engedték a pénztárakhoz azokat az utasokat, akik vissza akarták követelni a jegy árát.

– Te, figyelj, amikor a vonaton imádkoztam biztonsági őrért, akkor hol volt a biztonsági őr, amikor verték egymást?
– Ide hívhatsz rendőrt, nem engedjük be!

A menekültek órákat álltak sorba jegyért. „Reggel óta itt várunk a sorban, talán 10-11 óra óta, de a magyar rendőrök nagyon kedvesek. Mindenki nagyon kedves, és hagynak minket elmenni, talán Németországba is” – mondta az egyik menekült.

Két órával később újabb vonat indult Németországba, a járat személyzete biztonsági okból visszatartotta volna a szerelvényt. „Nem fog elmenni a vonat addig, amíg azok, akiknek nincsen megfelelő úti okmányuk, bocsánat személyi okmányuk, a vonaton tartózkodnak. Nem viszem el a vonatot” – jelentette ki a főkalauz.

Már kevesebben a pályaudvaron
Jóval kevesebben vannak már a Keletiben, mint napközben vagy az elmúlt napokban – derült ki a Hír TV 18 órás tudósításából. A pályaudvaron zömében olyanok vannak, akik nem szír állampolgárok vagy holnap utaznak tovább. Televíziónk szemtanúja volt egy olyan esetnek, amikor egy taxis a Nyugati pályaudvarról 30 euróért (több mint 9 ezer forint) hozott át egy migráns családot a Keletibe. Volt olyan is, aki inkább eladta a vonatjegyét az ott uralkodó állapotok miatt.


Végül a vonat 25 perces késéssel futott ki a pályaudvarról. Nem tudtuk meg, hogy mitől múlt el hirtelen a balesetveszély.

Hasonló jelenet ismétlődött meg 15 órakor – szintén egy Németországba tartó szerelvényen. A Keleti pályaudvarra vezényelt készenléti rendőrök nem intézkedtek, noha az uniós szabályok alapján lépniük kellett volna.

Giró-Szász András kommunikációs államtitkár hívta fel Németország figyelmét arra, hogy illegális bevándorlók csak érvényes úti okmányokkal és a célország által kibocsátott vízummal hagyhatják el Magyarországot. Németország múlt héten jelentette be, hogy a szíreket automatikusan befogadja. A magyar kormány szerint a hír más menekültekben is reményt kelthet, ezért Budapest a jogi helyzet tisztázását várja Németországtól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!