2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Megkezdi a kitoloncolást az unió

2016. április 4., hétfő 10:24, frissítve: hétfő 21:07

Megkezdi a migránsok visszatoloncolását az Európai Unió Törökországba. Brüsszel és Ankara márciusban állapodott meg arról, hogy visszaküldi azokat az illegális határátlépőket, akik az Égei-tengeren a görög szigetekre érkeztek. A megegyezés alapján az uniós tagországok cserébe Törökországtól vesznek át ugyanannyi szír menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Törökországba indultak hajók Leszbosz szigetéről. A migránsokat buszokkal szállították a kikötőbe, a hatóságok ott tették őket fel a kompra. Hétfőn lépett életbe az a márciusi megállapodás Brüsszel és Ankara között, amely értelmében visszatoloncolnak Törökországba minden olyan illegális határátlépőt, aki az Égei-tengeren a görög szigetekre érkezik.

Az első két komp több mint kétszáz migránst szállított vissza Törökországba, ahol a Dikili városi sportcsarnokban szállásolják el őket.

A török kormány nem pusztán emberbaráti szeretetből fogadja vissza a tőlük Görögország felé elindult migránsokat. Az Európai Unió pénzt, a vízumfeltételek enyhítését, a török EU-csatlakozás felgyorsítását és szír migránsok ezreinek befogadását adta cserébe Ankarának. Törökországban 2,7 millió szír menekült tartózkodik, közülük hétfőn érkezik Németországba az első csoport, ez mintegy 40 embert jelent. Őket az alsó-szászországi Friedlandban helyezik el a tartományi központi menekültügyi befogadóállomáson.

A program első szakaszában 1600 embert fogadnak be, szükség esetén pedig további 13 500-at. Ez a teljes kontingens mintegy 20 százaléka.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!