2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Görögországa szállították a túlélőket

2016. április 19., kedd 06:40, frissítve: kedd 08:42

Görögországba szállították a Földközi tengeren elsüllyedt menekültszállító hajók túlélőit. 41 etiópiai, szomáliai és szudáni migráns került a görög táborba. A parti őrség szerint 400-500 menekült fulladhatott a tengerbe, de hivatalos adat nincs, eddig kevesebb mint száz holttestet gyűjtöttek össze. A csoport Líbiából indult Egyiptom felé. A Földközi-tengeren tavaly 9600 ember halt meg.

Migránsokat mentett az olasz parti őrség a Földközi-tengeren, ahol újra százak fulladhattak vízbe, miközben megpróbáltak áthajózni Európába.

 

„El kell gondolkoznunk a dolgokon, különösen ma, amikor újabb tragédiával kell szembenéznünk a Földközi-tengeren. Most több száz ember halt meg. És ma van az egyéves évfordulója annak a hajókatasztrófának, amelyben 800-an veszítették életüket” – mondta el Sergio Mattarella Olaszország elnöke.

2015. április 18-án a líbiai partoktól nem messze süllyedt el a menedékkérőkkel teli hajó – az volt az elmúlt évtizedek legsúlyosabb katasztrófája a Földközi-tengeren. Most Egyiptom partjainál borult fel négy vízi jármű, amely tömve volt eritreai és szomáliai bevándorlókkal. A magyar külügyminiszter szerint az unió hozzáállásának következménye a tragédia.

„Éppen itt lenne az ideje, hogy az Európai Unió befejezné az ilyen teljesen kiábrándító politikáját, és a húzófaktorok és meghívások küldését embereknek arra, hogy vállalják az életveszélyt egy olyan remény miatt, amellyel kapcsolatban minimum kétségesek a kimenetek. Mi azt gondoljuk, hogy az Európai Uniónak azzal kellene foglalkoznia, hogy hogyan csökkentsük a nyomást a külső határainkon, és hogy ehhez milyen nemzeti és európai intézkedések szükségesek” – vélte Szijjártó Péter.

A Save the Children brit segélyszervezet szerint idén 24 ezer migráns érkezett Európába ezen az útvonalon, köztük csaknem 4 ezer gyermek, akik felnőtti kíséret nélkül utaztak.

„Sokan nem adják fel az utazást, mert nincs más választásuk, minthogy elérjék Európa partjait. Amit a hátuk mögött hagynak, az nem olyan élet, amit érdemes élni, ezt mondják nekem a gyerekek: Tehát, igen: biztonságos átjárót kell szavatolni, és folytatni kell a keresést és a mentést” – hangsúlyozta Sarah Tyler, a Save the Children vezetője.

Múlt héten csaknem hatezer migráns érkezett Olaszországba, és Líbiában több ezren várakoznak arra, hogy útra keljenek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!