2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Macron is a vörös szőnyegre lépett

2017. május 14., vasárnap 12:14, frissítve: vasárnap 12:49

Vasárnap délután iktatják be Franciaország elnökét. Emmanuel Macron a második világháború óta Franciaország legfiatalabb államfője lesz. Az új elnök hétfőn nevezi ki az új miniszterelnököt, kedden pedig kormányának tagjait. Emmanuel Macron először Berlinbe utazik, ahol majd Angela Merkel német kancellárral folytat tárgyalásokat.

Közjogi méltóságok érkeztek a párizsi Élysée-palotába vasárnap délelőtt: a szocialista kormány gyakorlatilag összes minisztere után maga a frissen megválasztott elnök Emmanuel Macron is a vörös szőnyegre lépett. A lépcsőn elődje, a még hivatalban lévő Francois Hollande fogadta, akivel rövid megbeszélést is folytatnak.

Óriási rendőri készültség és lezárások jellemezték Párizst vasárnap délelőtt.

„Egy olyan ünneplést várok, ami egy nyugodt köztársaságot fog mutatni, két olyan embert, akik elfogadják egymást, a legutóbbi beavatási ceremónia nem ilyen volt. Békés úton fog történni, és azt hiszem, hogy jó képet mutat majd Franciaországról” – fejezte ki reményét egy helyi vállalkozó.

Emmanuel Macron a legfiatalabb elnök a második világháború óta.

„Megpróbál szembeszállni azzal az elmélettel, hogy Hollande ötéves ciklusának folytatása lenne. Hogy ezt képes lesz-e megtenni, azt hiszem, hogy elég kihívással néz majd szembe, de azt hiszem, túllendülhet ezen” – véli egy párizsi lakos.

Macron hétfőn nevezi ki az új miniszterelnököt, kedden pedig kormányának tagjait. Az új elnök hétfő délután Berlinbe látogat, ahol Angela Merkel német kancellárral folytat tárgyalásokat.

A Hír TV stábja a Macron-jelenségnek járt utána Párizsban. Részletek az este fél nyolckor kezdődő Hírvilágban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!