2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Lezuhant gép: kiderült, mi történt

2015. november 5., csütörtök 09:21, frissítve: csütörtök 13:19

Bomba okozhatta a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgép tragédiáját – ezt állítják amerikai és brit szakértők is. Az Airbus repülési adatrögzítő berendezéseinek tartalmát még elemzik. A brit kormány szerdán bejelentette: teljesen leállítja a légi forgalmat Nagy-Britannia és Sarm es-Sejk között, a külügyminisztérium pedig nem ajánlja úti célnak az egyiptomi üdülőhelyet. A térségben tartózkodó több mint 2 ezer brit állampolgárt London hazaszállítja. Az orosz Metrojet légitársaság Sarm es-Sejkből Szentpétervárra induló járata 23 perccel felszállás után, a Sínai-félszigeten zuhant le. A fedélzeten tartózkodó 224 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát.

„Isten hozta a béke városában” – olvasható a feliraton a Sarm es-Sejk-i repülőtér előtt. Az egyiptomi tengerparti üdülőhely azonban múlt szombat óta a lezuhant orosz utasszállító miatt lett ismert. Az Airbus műszaki adatokat rögzítő feketedobozait még mindig vizsgálja a nemzetközi bizottság, brit és amerikai szakértők azonban már úgy vélik, a fedélzeten felrobbant bomba okozhatta a szerencsétlenséget.


„Az elemzéseink alapján arra jutottunk, hogy nagy valószínűséggel a zuhanást egy, a fedélzeten lévő robbanószerkezet okozta. Késleltetjük a Nagy-Britannia felé közlekedő járatok indulását, a helyi repülőtéren pedig biztonsági ellenőrzést végeztünk” – mondta a brit külügyminiszter, Philip Hammond, aki azt is közölte: határozatlan ideig felfüggesztik a légi közlekedést Nagy-Britannia és Sarm es-Sejk között. Az egyiptomi üdülőhelyet a brit külügyminisztérium nem javasolja utazási célpontnak, és a térségben tartózkodó mintegy 2 ezer brit állampolgárt is minél előbb hazaszállítják.

Amerikai szakvélemény szerint az Iszlám Állam csempészett bombát a csomagok közé. A dzsihadista szervezet már nem sokkal a katasztrófa után vállalta a felelősséget a repülőgép lezuhanásáért. Az egyiptomi hatóságok korábban azt állították, hogy a terrorszervezet nem rendelkezik olyan fegyverrel, amely elérte volna a 9 ezer méter magasságban repülő utasszállítót. Az amerikai elemzés szerint azonban, ha bebizonyosodik, hogy a szervezet követett el merényletet, a támadások új típusával is számolni kell.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!