2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kubába látogatott Obama

2016. március 21., hétfő 08:34, frissítve: hétfő 13:42

Kétnapos látogatásra érkezett Kubába Barack Obama. Amerikai elnök az 1959-es kubai forradalom győzelme óta nem járt a kommunista vezetésű szigetországban. Barack Obama látogatása során egyeztet Raúl Castro elnökkel, valamint találkozik az ország több gazdasági szereplőjével és a politikai ellenzék képviselőivel is.

Az elnöki különgép landol a havannai José Martí nemzetközi repülőtéren. Barack Obama amerikai elnök történelmi jelentőségű látogatásra érkezik a kubai fővárosba. Amerikai elnök 88 éve nem lépett kubai földre. Barack Obamát és kíséretét, köztük családját Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter és Jeffrey DeLaurentis amerikai nagykövet fogadta.

Az amerikai elnök elutazása előtt a legnépszerűbb kubai humorista műsorába is bedolgozott. A Panfilo névre hallgató komédiás havannai szkeccséhez Obama a Fehér Ház ovális irodájában forgatott. A történet szerint a komikus a Casa Blanca-i meteorológiai szolgálatot akarja felhívni, ám a Fehér Ház és Obama elnök veszi fel a telefont. A történet szerint a komikus felajánlja az amerikai elnöknek, hogy kimegy érte a reptérre, és ha nem talál szállást, akkor nála is aludhat a feleségével együtt.

A kubaiak szerint Obama látogatásával végleg megváltozik a több mint fél évszázada tartó, hűvös viszony a két ország között.

„Sok éve már, hogy amerikai elnök Kubában járt, és remélem, hogy ez valami jót is hoz majd magával, bár ő már a ciklusa végén jár. Remélem, a következő amerikai elnök egy kicsit olyan lesz, mint ő” – mondta egy kubai a vizit kapcsán.

Az amerikai elnök első útja a tavaly nyáron megnyitott amerikai nagykövetségre vezetett.

„Több amerikai érkezik Kubába, több a kapcsolat a kubai emberekkel. Civil társadalom, vallási csoportok, vállalkozók, diákok, fiatal emberek mind több lehetőséget adnak a kubaiaknak, hogy javítsák az életüket. Ez mind önök miatt lehetséges. Mindennap önök hozzák közelebb az amerikai és a kubai embereket egymáshoz” – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök ezután óvárosi sétával folytatta a történelmi jelentőségű kubai látogatást. Családjával felkeresték a havannai székesegyházat, ahol fogadta őket Jaime Ortega bíboros, aki Ferenc pápával együtt segítette a titkos tárgyalásokat a kapcsolatok helyreállításáról.

Nem mindenkinek tetszik az elnöki látogatás. Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns szerint Barack Obamának azonnal haza kellett volna repülnie Havannából, amikor a kubai elnök nem ment ki elé a reptérre.

„Hogyha én lennék az ő helyében, leszállok, és senki nincs ott, azt mondanák, hogy Donald Trump inkompetens, hogy hagyja. Obama elnök leszáll Kubában, és Kuba vezetője – aki ott van, amikor a pápa érkezik, és ott van, amikor más méltóságok érkeznek – nincsen ott, amikor az Egyesült Államok elnöke megjön. Amatőrök vagyunk, emberek, amatőrök. Őszintén: Obamának meg kellett volna fordítania a gépet és elmenni. Megfordulni és integetni: viszlát” – jelentette ki Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Az amerikai elnök keddig marad a kubai fővárosban, ez alatt az idő alatt találkozik Raúl Castro elnökkel, valamint az ország több gazdasági szereplőjével és a politikai ellenzék képviselőivel is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!