2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Az autópályán akartak éjszakázni, végül mégis felszálltak a buszokra

, ,

2015. szeptember 7., hétfő 23:12, frissítve: kedd 08:33

Kora este ismét kitört egy nagyobb csoport menekült Röszkénél, ők Budapest felé indultak a sztrádán. 17 kilométer megtétele után a többség letáborozott az autópályán. Ezt követően buszok érkeztek, amelyekre végül felszálltak.

Két rendőrségi felvezető busszal az élen elindult vissza a röszkei gyűjtőpontra a három migránsokat szállító busz. A hátrahagyott szemét miatt várhatóan nem áll egyhamar helyre a közlekedés – nyilatkozta tudósítónk 23 órakor.

22.45-kor sikerült az M5-ösön gyalogló menekülteket meggyőzni arról, hogy szálljanak fel a rendvédelmi különjáratokra. Tolmácsokkal győzték meg őket, hogy ne maradjanak az autópályán. Az egyik ok, amiért mégis felszálltak a buszra, az lehetett, hogy egyre hidegebb lett – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója. A legnagyobb ok talán az volt, hogy hangosbemondóban bemondták, hogy amit most tesznek, az bűncselekménynek számít és kiutasítást von maga után. Emiatt mintegy 100-130 főt visznek el.

22 órakor már mintegy 17 km távolságra jutottak a menekültek a röszkei körforgalomtól. Az út elején még gyorsan haladtak. 12 km után volt az első pihenő, ahol megpróbálták bevárni a lemaradt családokat, időseket. Miután kicsit vártak, ismét elindultak. 22 órakor – 5 kilométerrel később – letáboroztak. Az önkéntesek hoztak almát, szendvicseket, takarókat és polifoamokat. A helyszínre megérkezett négy busz is. A családosokat sikerült rábeszélni, hogy szálljanak fel a buszra, amely vélhetően a regisztrációs pontra szállítja őket. A többség azonban letáborozott az M5-ös autópályán annak ellenére, hogy a rendőrség figyelmeztette őket, hogy éjszaka 4 fok lesz és tanácsos lenne felszállni a buszra.

21 órakor két busz érkezett a migránsok mögé az M5-ös autópályán. Megálltak a menekültek, és tanakodni kezdtek, hogy felszálljanak-e vagy sem. A rendőrség biztosítja a helyszínt. Az autósokat a 115-ös kihajtónál terelik le az autópályáról. Egyre többen, 250-300-an vannak a röszkei gyűjtőponton. Ahogy leszállt az este, egyre hidegebb van. Számos civil csoport hozott ki takarókat, élelmiszert a migránsoknak, és sátrakat is felállítottak. Az egyikben gyermekvizsgáló van. Orvosok is vannak a helyszínen, akik a földön ülve próbálják gyógyítani a sérülteket, a gyógyszereket is maguk előtt, a földre szórták ki. A legtöbben a láb- és kézsérültek vannak.

A bajai lehajtónál megpróbálták meggyőzni a menekülteket, hogy szálljanak fel az oda vezényelt buszra, de mivel nem voltak abban biztosak, hogy az a busz Budapestre viszi őket, és ezzel kapcsolatosan az általuk megkérdezett rendőr sem tudott megnyugtató választ adni, ezért a rendőrt hazugnak nevezték és továbbindultak. 20.30-kor már 3 km-re voltak a bajai lehajtótól, ahol megálltak, hogy bevárják a lemaradt társaikat. A Hír Televízió helyszíni tudósítója elmondta, hogy nagyon elszántak a migránsok, akik a rövid pihenő után, ha kell, akár Bécsig is hajlandóak elgyalogolni.

A bajai lehajtónál rendőrök tömege várja a migránsok menetét – jelentette tudósítónk 19.30-kor. A röszkei gyűjtőpont közben kezd újra megtelni, már újból 2-300-an lehetnek ott.

A menekültek továbbra is haladnak Budapest felé az M5-ösön, négy rendőrautó kíséri őket. Várhatóan a következő lehajtónál próbálják leterelni a csoportot a sztrádáról. Egy terhes asszony rosszul lett, hozzá mentőt hívtak a rendőrök – jelentette tudósítónk 19 órakor.

Körülbelül 500 menekült tartott a regisztrációs pont felé rendőri kísérettel amikor körülbelül 200-an oldalirányba kitörtek – jelentette tudósítónk 18 órakor. Elindultak a főváros felé a sztrádán, itt a rendőrség ismét egy sorfallal próbálta útjukat állni, de kevesen voltak hozzá, így folytatták útjukat a menekültek. Az M5-ös felét lezárták, az autósoknak a párhuzamos földúton kell kerülniük. A kitörési pontnál körülbelül 250-en maradtak, őket tolmácsok segítségével meggyőzték arról, hogy érdemes a regisztrációs táborba menniük.

Farkasszemet néznek a rendőrök és a menekültek a röszkei gyűjtőpontnál – jelentette a Hír TV tudósítója 17 órakor. A migránsok leülve tiltakoznak az ellen, hogy regisztrálják őket. Mintegy 30 busz elment már a regisztrációs pontokra, ennek ellenére igen nagy a tömeg. Több mint 2 ezren érkeztek a mai nap folyamán. Több civil szervezet akcióba kezdett, sátrakat és hálózsákokat gyűjtenek a menekülteknek, az ott éjszakázóknak. A regisztrációs pontok tömve vannak, a Bevándorlási Hivatal munkatársai nem bírják az iramot.

Nyugodtabb légkör uralkodik jelen pillanatban Röszkénél – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója 15 órakor. A migránsok a síneknél várakoznak, ahol rendőrök őrzik őket. A bevándorlók nem akarnak visszamenni a gyűjtőhelyre, jelenleg a buszokra várnak. A rendőrök különválasztották a szír és az afgán migránsokat, valamint az érkezési sorrendre is figyelnek – azokat fogják először buszra tenni, akik előbb érkeztek, tehát már régebb óta várnak. Közben egyre többen jönnek Szerbia felől a sínek mentén – ma már közel 2000-en érkeznek –, de amint meglátják a sok rendőrt, először visszaindulnak, majd megkapják az információt, hogy minden rendben, jöhetnek nyugodtan, ekkor ismét Magyarország felé veszik az irányt. Az újonnan érkezőket egyből a röszkei menekülttáborba szállítják, és ott regisztrálják őket, mivel a regisztrációs központ tele van.

13 órakor egy közel 300 fős, főleg férfiakból álló csoport elindult a gyűjtőpontról Budapest irányába – jelentette a Hír TV munkatársa. A rendőrök dupla sorfallal állták útjukat még a vasúti sínek előtt, amikor a migránsok petpalackokkal kezdték el dobálni őket. A csoportot a rendőrség hátrébb szorította, de újult erővel ismét kitörtek a gyűjtőpontról. A rendőrök egyelőre semmilyen kényszerintézkedést nem vetettek be, tolmácsok segítségével próbálják lenyugtatni a kedélyeket. A helyzet egyre feszültebb.

Migránsok egy újabb csoportja, mintegy 40-50 fő indult el gyalog Vámosszabadiból a győri vasútállomásra, számolt be a Hír TV riportere 12.15 környékén. A csoport az 1-es főút mentén gyalogol, a közúti forgalmat nem akadályozza. A rendőrség folyamatosan biztosítja a haladásukat.

Végeláthatatlan sorokban, már 50-100 fős csoportokban érkeznek a migránsok a déli határon, jelentette a Hír TV munkatársa 12 órakor. Őket a rendőrség a gyűjtőpontokra terelik, ahonnan a regisztrációt követően buszokkal folytathatják az útjukat. Olykor kisebb lökdösődések alakulnak ki a várakozó migránsok között – a rendőrség elsősorban a már régebb óta várakozó, illetve kisgyermekes családokat terelik föl előbb a járművekre. Komolyabb rendbontás továbbra sincs. Egy külföldi újságíró információi szerint Horgoson egy nagyobb, 1500-2000 fős csoport még az este beköszönte előtt Magyarországra tervez eljutni.

Enyhül a nyomás a magyar–osztrák határon, kevesebb migráns tart Bécs felé, Hegyeshalomnál pedig teljes a nyugalom, számolt be a Hír TV munkatársa a helyszínről 10 óra után. A korábbi napokkal ellentétben már nem kell leszállítani a migránsokat a beérkező vonatokról és átszállítani egy másikra, vagy gyalogosan átkísérni őket a határ túloldalára.

Rendőrökkel védik a röszkei gyűjtőpontot, ahol 9.30 környékén a migránsok egy csoportja úgy döntött, hogy nem vár tovább a regisztrációra, és gyalog indul el Budapest felé – számolt be a Hír TV munkatársa a helyszínről. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy sokan már vasárnap kora délután óta várakoznak a regisztrációra. A hatóságok emberei végül feltartóztatták a tömeget, és visszaterelték őket a gyűjtőpontra. Komolyabb atrocitás nem történt.

Két külföldi televízióstáb arról tájékoztatta a Hír TV-t, hogy a migránsok panaszkodnak a körülményekre: nem értik, hogy ha Macedónián és Szerbián kulturáltabb körülmények közt és gyorsabban át tudtak jutni, Magyarországon miért kell ennyi ideig vesztegelniük.

Csaknem ötszáz menekült nem jutott be reggelig a röszkei regisztrációs központba és éjszakázott a szabad ég alatt – számolt be reggel 8 órakor a Hír TV riportere a helyszínről. A gyűjtőponton vasárnap 23 órakor kezdtek feltorlódni az emberek, addig folyamatosan érkeztek a határsértők Szerbiából. A gyűjtőpontnál elviselhetetlen szag terjeng, miután a menekültek mindent felgyújtanak, amit találnak, hogy ne fázzanak.

Információink szerint péntek éjféltől vasárnap éjfélig közel 5500-an érkeztek a déli hátáron át az országba, de a határsértők továbbra is folyamatosan jönnek a sínek mentén. A regisztráció után a migránsokat folyamatosan szállítják Bicskére, illetve Debrecenbe.

A legtöbben szír állampolgárnak vallják magukat

Hétfő reggel 8 óráig csaknem 1000 illegális bevándorlót fogtak el az ORFK tájékoztatása szerint. A rendőrség embercsempészet miatt öt embert állított elő. Vasárnap csaknem 2000 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együtt Csongrád megye déli részén.

„1991 illegális bevándorlóval, köztük 518 gyermekkel szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén vasárnap. A legtöbben szír állampolgárnak vallották magukat. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség” – tájékoztatta a Hír Televíziót hétfő reggel Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Csökkent a migrációs nyomás – de ne ringassuk magunkat illúziókba

Mint arról korábban beszámoltunk, vasárnapra csökkent a migrációs nyomás, ami várhatóan csak átmeneti, hiszen a déli határt újabb menekülthullám érte el, Bécs és Berlin pedig rövidesen ismét szigorítani fogja az intézkedéseket. Részletek >>>

 

A Spiegel Online szerint Orbán Viktor tudatosan engedte elmérgesedni a menekültválságot. A Der Standard pedig azt írja, a kormányfő zálogtárgyul használta fel a menekülteket. Részletek >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!