2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A Harvey után kő kövön nem maradt

,

2017. augusztus 27., vasárnap 11:07, frissítve: vasárnap 22:13

Már öt halálos áldozata van a Harvey hurrikánnak az Egyesült Államokban. Rockport városában egy ember bennégett a házában. Houstonban pedig holtan találtak a kocsijában egy nőt, aki az áradások elől próbált menekülni. Számos épület romba dőlt, negyedmillió háztartásban nincs áram. Az áradások a több mint kétmillió lakosú Houstont is veszélyeztethetik. A romok eltakarításában 1800 katona, a mentésben további ezer ember vesz részt.

Felborult kamionok az útszélen: még a legnagyobb járműveket sem kímélte a Harvey Texasban. Az óránként 250 kilométeres sebességű hurrikán péntek este érte el a szövetségi állam partvidékét, ellehetetlenítette a közlekedést, és több városban is komoly pusztítást okozott.

Bár fokozatosan veszített erejéből, még így is számos épületet döntött romba, háztetőket tépett le, villanypóznákat döntött ki, és ablakokat zúzott be. Az utcákon állt a víz, az úttesteket törmelék borította.

A pusztítás miatt Texasban több százezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás és a szennyvíztisztítás. A hatóságok arra kérték a lakosokat, korlátozzák a vécék és a vízcsapok használatát.

„Jelenleg nincs áram, nincs víz, nem működik a szennyvízelvezetés. Még több esőre és még több áradásra számítunk. Számos idevezető főút víz alatt van, ezért baja eshet annak, aki megpróbál visszajönni a városba” – hívta fel a figyelmet a texasi Port Lavaca rendőrfőnöke.

Egyes rockporti házakat teljesen lerombolt a hurrikán. Egy ember bennégett az otthonában, többtucatnyian csonttörést szenvedtek. „Mi még szerencsések voltunk, nálunk nem volt sok sérült. 12-14 embert kezelünk a börtönünk egészségügyi osztályán. Onnan olyan helyre szállítjuk majd őket, ahol jobb ellátást kaphatnak” – közölte Bert Mills rockporti bíró.

Kiadták a legmagasabb szintű riasztást

A Harvey-t özönvízszerű esőzések kísérik: Texas egyes térségeiben a csapadékmennyiség meghaladhatja a 100 centimétert. A hatóságok a legmagasabb szintű árvízriasztást adták ki, és mintegy félszáz helyszínen számolnak áradásokkal. Veszélyben van a legnagyobb texasi város, a több mint kétmillió lakosú Houston is.

„Most, hogy a hurrikán már elérte a partokat, leginkább a drámai áradások miatt aggódunk. Nagyon tartunk attól, hogy újabb jelentős esőzés várható. Mindent megteszünk azért, hogy kimentsük az embereket a vízből” – hangsúlyozta Greg Abbott kormányzó.

A Harvey-t szakértők korábban négyes erősségű, azaz katasztrofális pusztítást okozó hurrikánnak minősítették. Texasban ötven éve, az Egyesült Államokban pedig tizenhárom éve nem tombolt ilyen erős vihar.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!