2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Halálos földrengés Japánban

2016. április 15., péntek 06:44, frissítve: vasárnap 08:23

Legkevesebb kilencen meghaltak és ezren megsérültek Japán délkeleti részén, mikor egymás után két földrengés is volt a szigeten. Az első földmozgás a Richter-skála szerint 6,5-ös fokozatú volt, ezt több utórengés követte. Több ezer háztartás maradt áram vagy gáz nélkül.

A japánt megrázó két erőteljes földrengés során többen életüket vesztettek és több százan sérültek meg. „A kumamotói kórházba küldött sérültek száma 860-ra emelkedett, vagyis százzal többen vannak a legutóbbi bejelentés óta. 53-an közülük súlyosan sérültek” – közölte Yoshihide Suga kabinetfőnök.

A Richter-skála szerint 6,5-es erősségű rengések epicentruma 11 kilométerre Kumamoto városától volt. Több mint 44 000 embert kellett kitelepíteni és iskolákban, közösségi házakban elszállásolni.

„Szeretném kifejezni részvétemet mindazoknak, akik megsérültek vagy meghaltak ebben a szerencsétlenségben. A helyiek biztonsága a legfőbb célunk, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy folytassuk a keresését és megmentését azoknak, akiknek erre szüksége van” – nyilatkozta Abe Sinzó japán miniszterelnök.

A földrengés sújtotta területre 3000 rendőrt és tűzoltót vezényeltek. Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás maradt áram nélkül, és 38 ezerben szünetelt a gázellátás. Omlásveszély miatt kimenekítették egy kórház 177 betegét. A rengések miatt leomlott a 17. századbeli kumamotói vár fala, és komoly károk keletkeztek a tetőszerkezetében is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!