2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Hajtóvadászat a harmadik tettes ellen

2016. március 23., szerda 11:13, frissítve: szerda 11:23

Háromnapos gyász kezdődött ma Belgiumban a tegnapi brüsszeli merényletsorozat áldozatainak emlékére. A repülőtéren és a metróban történt robbantásokban összesen 34-en haltak meg és 250-en megsebesültek. Köztük van két magyar is, az ő állapotukat stabilizálták. A belga fővárosban csak részlegesen indult újra a tömegközlekedés, a nemzetközi reptér továbbra is zárva van. Az iskolák és állami intézmények viszont nyitva tartanak. Az éjjel több mint 30 házkutatást tartottak a hatóságok. A belga rendőrség hajtóvadászatot indított az ellen a férfi ellen, aki nem robbantotta fel magát a reptéren. Az amerikai hírszerzés szerint Európában újabb merényletek következhetnek.

Spontán kezdődött a megemlékezés a brüsszeli tőzsdepalota előtt kedd délután. Aztán estére már hivatalos virrasztássá vált. A kedd reggeli merényletet az Iszlám Állam vállalta magára, 4 nappal azután, hogy a belga hatóságok letartóztatták a párizsi merényletek kitervelőjét. „Nem vagyok meglepődve. Az elmúlt napok eseményei alapján ez várható volt. Ami tavaly Franciaországban történt, az megmutatta, hogy az európai embereknek másként kell hozzáállni a terrorizmushoz, nekünk, brüsszelieknek is” – mondta egy helyi férfi.

Kedd reggel először a zaventemi nemzetközi reptéren robbant két bomba, egy óra múlva a metróban robbantottak. A repteret átvizsgáló orvosszakértők szerint az elkövetők szögekkel és repeszekkel teletömött bőröndöket hoztak működésbe. „Vegyes érzelmekkel viszonyulok ehhez a naphoz. Együtt érzünk az áldozatokkal és hozzátartozókkal. Másrészt viszont nem adjuk meg magunkat a terroristáknak. Lehet, hogy el akarják pusztítani a társadalmunkat, az értékrendünket, de ezt a harcot mi fogjuk megnyerni” – fogalmazott Jan Jambon belga belügyminiszter.

Az elkövetőkről egy képet hozták nyilvánosságra. A 24 éves férfi nem robbantotta fel magát, feltehetően pánikba esett és elmenekült a helyszínről, őt most is keresik.

Azonosították az elkövetőket

Azonosították a belga hatóságok a tegnapi brüsszeli repülőtéri öngyilkos merényletek elkövetőit. Egy brüsszeli testvérpárról van szó. Belga lapinformációk szerint egyiküket napokkal ezelőtt letartóztatták, de mivel nem találták gyanúsnak, szabadon engedték. Ő bérelte hamis papírokkal azt a lakást, amely a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, a múlt pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban. A harmadik elkövető, egy 24 éves férfi még szökésben van.

Házkutatások voltak

Éjjel több mint 30 házkutatás volt országszerte. Átvizsgálták azt a lakást is, ahonnan az elkövetők indultak. Egy másik helyszínen újabb merénylethez használható bombaalkatrészeket találtak. A repülőtéren is találtak egy fel nem robbant bombát és egy Kalasnyikovot. „Az egész ország gyászol. Március 22-e ezután nem olyan nap lesz, mint a többi. Életeket tettek tönkre, mély sebeket okoztak ezek a gyáva és felkavaró bűncselekmények” – nyilatkozta kétnyelvű tévéüzenetében a belga király.

Magyarországon keresztül érkezett a brüsszeli merénylő

Magyarországon keresztül érkezett Nyugat-Európába a szökésben lévő brüsszeli merénylő, aki a novemberi párizsi terrortámadásokban is szerepet játszhatott. A belga hatóságok szerint a férfi DNS-ét megtalálták a párizsi merénylők által használt lakásokban is. Belga sajtóértesülések alapján a terrorista szeptemberben haladt át Magyarországon Salah Abdeslammal, a párizsi merényletek főszervezőjével együtt.

Ismertek voltak az elkövetők

Tudják, hogy ki a három elkövető – nyilatkozta 10 órakor helyszíni tudósítónk. A támadók ismertek voltak az iszlamista kapcsolataikról is. Jelenleg is nagy erőkkel folyik a hajtóvadászat a harmadik tettes ellen. A Maelbeek nevű brüsszeli metróállomáson egy nappal a terrortámadás után is még a törmelékeket takarítják, ahol virágokkal és üzenetekkel búcsúztak az áldozatoktól. A metróba érkezők csomagjait átvizsgálják.
Viszonylag kevés autó van a városban. Sok helyen félárbócra engedték a zászlókat, ezzel is jelezve, hogy egész Belgium gyászol – tette hozzá tudósítónk.

Még egy bombát robbantottak volna?

Belgiumban a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be és háromnapos nemzeti gyász kezdődött. A zaventemi reptér zárva van, a tömegközlekedés és az állami intézmények, köztük az iskolák, csak részlegesen üzemelnek. A legtöbb üzlet, iskola, üzlet nyitva van – jelentette 8 órakor brüsszeli tudósítónk. Több iskolában azonban azt kérik, hogy a szülők délután vigyék haza a gyerekeket, mivel a napközis foglalkozást nem tudják biztosítani. Részben újraindult a tömegközlekedés. A cégeknél azt kérik a beosztottaktól, hogyha lehetséges, otthonról dolgozzanak. Jelentkezett az a taxis, aki kivitte az elkövetőket a reptérre. A három személy, 5 csomag nem fért be a kocsiba, így egy csomagot a lakáson hagytak. Vélhetően ezt is fel akarták robbantani. A házkutatás során nemcsak ezt a csomagot, de még az Iszlám Állam zászlaját is megtalálták.

A magyar külügyminisztérium azt kérte, hogy aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!