2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Fagyhalál: száz körüli az áldozatok száma?

2017. január 8., vasárnap 11:25, frissítve: vasárnap 21:13

Többen halálra fagytak az új évben az országban a Magyar Szociális Fórum gyorsjelentése szerint. A szociális ügyekért felelős államtitkár reggel az állami hírcsatornán úgy nyilatkozott, nincs áldozata az extrém hidegnek.

Két holttestre bukkantak Zuglóban az extrém hidegben. Az áldozatokra egy üres telken álló bódéban találtak rá délelőtt a Kövér Lajos utcában. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte: a mentők egy nő és egy férfi halálát állapították meg a helyszínen. A halál okát szakértői vizsgálat tisztázza. A 24.hu szerint valószínűleg mindketten halálra fagytak. Az állami tévé viszont azt állítja: egyelőre nincs arról információ, hogy a két ember a rendkívüli hideg miatt halt-e meg.

A szociális ügyekért felelős államtitkár reggel az állami hírcsatornán úgy nyilatkozott, nincs áldozata az extrém hidegnek. Czibere Károly azt mondta: a hajléktalanok éjjeli menedékhelyein az elkövetkező napokban is mindenkinek jut hely. Hozzátette: a mintegy 11 ezer férőhely eddig elegendőnek bizonyult, még akkor is, ha néhány helyen százszázalékos a kihasználtság.

Közben a Magyar Szociális Fórum gyorsjelentése szerint már nem nyolcvan, hanem körülbelül százra nőtt a fagyhalál áldozatainak száma. Az emberi jogi mozgalom nem jelölte meg az áldozatok pontos számát. A szervezet azt tanácsolja, hogy nyissák ki a fűtött középületeket és egyházi épületeket a fagyoskodók előtt.

„Száz körül jár a fagyhalál áldozatainak száma. A december végi 80-ról 100 körülire emelkedett. A Magyar Szociális Fórum annak tulajdonítja a tömeges fagyhalált, hogy az élet védelmére tett állami intézkedések nem felelnek meg a vészhelyzet támasztotta követelményeknek. Ki kéne nyitni a fűtött középületeket és egyházi épületeket a fagyoskodók előtt, de nem teszik. Sok embertársunknak nincs hová mennie, nincs hol meghúzódnia, mert a hajléktalanszállók és melegedők megteltek. Ebben a helyzetben különösen fontosnak tartjuk a lakosság segítségét az életek mentésében” – mondta Simó Endre.

Megerősített járőrszolgálatot tartanak a hétvégén a budapesti polgárőrök a rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel. Az extrém hidegben a polgárőrök felkeresik a fűtetlen lakásokban élőket, valamint a közterületen tartózkodó hajléktalanokat, és forró teával, valamint takarókkal segítenek átvészelni a kemény mínuszokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!