2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Európa-szerte szedi áldozatait a rendkívüli hideg

,

2017. január 8., vasárnap 12:06, frissítve: vasárnap 19:45

Európa-szerte szedi az áldozatokat a rendkívüli hideg. Olaszországban nyolc, Lengyelországban hét, Romániában négy ember fagyott halálra, többségük hajléktalan. A mediterrán térségben is havazik.

A román főváros önkormányzata 600 embert szállásolt el ideiglenes menhelyeken. Azok, akik nem akartak menni, meleg ételt és italt kaptak az egyik vasútállomás környékén. „Hát, ez van, ez a helyzet. Hálát adunk Istennek, hogy törődnek velünk, szűkölködő emberekkel. Hajléktalannak hívnak minket, de nem akarom, hogy bárki is a mi helyzetünkben legyen” – mondta egy fedél nélküli.

A hóvihar és erős szelek miatt utakat és a vasútvonalakat kellett lezárni, többtucatnyi falu maradt áram nélkül. A Fekete-tenger partján, Konstancában lezárták a kikötőket, a diákok pedig legkorábban szerdán mehetnek újra iskolába. Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban –29 fok lesz az átlaghőmérséklet Románia-szerte, a szél pedig elérheti a 80 km/h-s sebességet.

Olaszországot is elérte a szibériai hideg. Szicíliában is több halálos áldozatot követelt a szélsőséges időjárás. Itt is utakat zártak le, akadozik a vonatközlekedés, és még első osztályú labdarúgómeccset is töröltek a havazás miatt. Rómában a Vatikán három nonstop hostelt is működtet, kesztyűket és a hálózsákokat osztanak a hajléktalanoknak.

„Az ilyen nagyon hideg napokban arra gondolok, és arra invitállak titeket, hogy gondoljatok mindazokra, akik az utcán élne, akik a hidegtől és a közönytől szenvednek. Sajnos néhányan nem élték túl. Imádkozzunk értük, és kérjük az urat, hogy melegítse fel szívünket és segítsen rajtuk” – fogalmazott Ferenc pápa.

Görögországban is havazik, itt a motorosoknak azt javasolták a hatóságok, hogy még a városban is hóláncokat tegyenek a járműveikre. „A helyzet nehéz. Sok a hó, nagyon kemény éjszakánk volt. Szerencsére béreltünk elég gépet, és együtt a megyei gépekkel nyitva tudtuk tartani az utakat és elkerülni a problémákat, de nagyon sok a hó” – mondta Yannis Bousoulas megyei önkormányzati képviselő.

Leszbosz szigetét is elérte a havazás. A Moria menekülttábor is hó alatt van. Az itt élő menekültek többsége fűtés nélkül vészeli át az éjszakákat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága arra kérte a görög kormányt, hogy szállítsák át a migránsokat a kontinensre vagy máshova Európába, ahol jobbak a körülmények.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!