2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Elkezdődött a bontás a Városligetben

, ,

2016. július 12., kedd 15:13, frissítve: kedd 21:10

Jelentős rendőri jelenlét mellett elkezdődött a korábbi Hungexpo-épületek bontása a Városligetben.

További konfliktus nem alakult ki. Az egyértelmű, hogy az elmúlt napok tapasztalataival ellentétben a biztonsági cég jogi képviselője folyamatosan kommunikál a ligetvédőkkel és próbál minden lépést megmagyarázni - jelentette helyszíni tudósítónk 17 órakor.

15 órakor már nem volt rendőri jelenlét a Városligetben – mondta el helyszíni tudósítónk. A Hír TV-nek Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja nyilatkozott: „Ha a Városliget Zrt. jogszerűen járt volna el, és betartotta volna a szabályokat, akkor azt gondolom, hogy az egész eljárás sokkal simábban ment volna, és bár nyilván a tiltakozás ugyanúgy fennmarad, de maguk ezek a konfliktusok és viták kisebbek lennének. Itt arról van szó, hogy a birtokvédelem több ponton hibás volt, ennek kapcsán a PM majd bejelentést is tesz a megfelelő helyen, és sajnos azóta sem sikerült számos magántulajdont kihozni a területről a ligetvédőknek” – fejtette ki.

A biztonsági cég jogi képviselője a PM-et megelőzve eljuttatta a birtokvédelmi határozatot a XIV. kerületi rendőrkapitányságnak. A képviselő azt mondta a Hír Televíziónak, azt az ígéretet kapták, hogy néhány órán belül megérkeznek majd komolyabb erőkkel, és újabb területet adnak át az építkezésnek, így ott tovább nem demonstrálhatnak. A ligetvédők így átszorulnak a Liget egy másik pontjára, ahol szintén van bejelentett demonstráció, tehát lehetőség van a folytatásra.

Folytatódott a másfél-két hete elkezdődött állóháború a Városliget területén – számolt be a Hír TV helyszíni tudósítója déli 12 órakor. Két konfliktus van az építési területen szolgálatot teljesítő biztonsági cég és a ligetvédők között. Egyrészt a ligetvédők egy barikádszerűséggel eltorlaszolták az biztonsági cég által menekülési útvonalnak tekintett területet, emiatt a rendőrséget is ki kellett hívni. A másik konfliktus az egykori Kertem szórakozóhely kiürítésével kapcsolatos: a ligetvédők azt állítják, hogy több értéküket, személyes tárgyaikat is tönkretették a biztonsági cég munkatársai, illetve a bontást végző szakemberek. A rendőrség ezzel kapcsolatban is megkezdte az intézkedést. A biztonsági cég továbbá azt kérte a hatóságoktól, hogy bontási terület határát tolja ki.

Közben többen is felhívták a figyelmet, hogy feltehetően azbesztszármazékok lehetnek a bontási terület helyszínén, amely speciális bontási módszert igényel.

A kispártok a Liget biztonsági őreinek túlkapásai miatt azonnali vizsgálatot várnak a belügyminisztertől. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!