2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

„Ugyanazok a kopaszok”: vizsgálatot követelnek a belügyminisztertől

,

2016. július 11., hétfő 17:51, frissítve: kedd 16:53

Egyelőre nem kezdték meg a korábbi Hungexpo-épületek bontását a Városligetben. Az ott táborozó önkéntesek tegnap azt mondták: ha nekiállnak a munkának, akkor készek a fákhoz láncolni magukat. A Gyurcsány-párt alelnöke a Liget biztonsági őreinek túlkapásai miatt azonnali vizsgálatot vár a belügyminisztertől.

Kopaszok akadályozták meg februárban, hogy Nyakó István szocialista politikus leadja népszavazási kérdéseit a Nemzeti Választási Irodában. És kopasz biztonsági őrök  léptek fel az aktivistákkal szemben a Városligetben is. Az egyik ligetvédő rögzítette korábban, hogy a biztonsági őrök a paravánok keresztül úgy fújtak ki gázspray-jel, hogy az ott lévő rendőröket is eltalálták. Egy aktivistának pedig a biztonságiak eltörték a kezét.

„Ugyanazok a kopaszok akadályozták meg a vasárnapi boltbezárásról szóló népszavazást, akik az elmúlt napokban békésen tiltakozókat vertek meg a Városligetben. A rendőrség eddig nem lépett fel ellenük, pedig minden esetben nagy a valószínűsége annak, hogy bűncselekményt követtek el. Legutóbb a hírek szerint már a Ligetben szolgálatot teljesítő rendőröket is lefújhatták gázspray-jel, de ott sem történt semmi, még igazoltatás sem. A Demokratikus Koalíció éppen ezért azonnali vizsgálatot követel Pintér Sándor belügyminisztertől” - fejtette ki Vadai Ágnes a DK alelnöke.

Közben a ligetvédők „gerinctelen köztisztviselő vándordíj” -at próbáltak meg  átadni a józsefvárosi jegyzőnek. Danada-Rimán Edina adta ki ugyanis azt a birtokvédelmi határozatot, ami alapján a ligetvédőket kiszorították az egykori Hungexpo-telkek területéről. Az aktivisták azonban itt is egy biztonsági őrbe botlottak. A ligetvédők szerint eltávolításuk jogtalan volt, a jegyző pedig több jogi hibát is vétett határozatában.

„Szerintünk ez egy pártmegrendelés volt ez a birtokvédelmi eljárás. A Városligeti Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek a megrendelésére készült ez a birtokvédelmi eljárás. Az, hogy mi ott demonstrálunk, ahhoz nekünk alkotmányos jogunk van. Szerintünk a természet és a környezet védelme az alkotmányos jog, illetve a természethez és a természetes környezethez való jog is alkotmányos jog, és ez messze felülírja azt, hogy az ingatlanfejlesztő zrt. milyen üzletet szeretne csinálni a Városligetből” – mondta el Csák Gergely, a ligetvédők sajtóreferense.

Danada-Rimán Edina később közleményben válaszolt az őt ért vádakra. Ebben azt írja: jogszerű volt a határozat, annak tartalma pedig kizárólag a birtokháborító személyekre vonatkoztatható, aki pedig mégis sérelmezi annak tartalmát az a bíróságtól kérheti annak megváltoztatását.

Tarlsó: Túldimenzionált a tiltakozás

A főpolgármester szerint politikai motivációk is állnak a tiltakozások mögött, bár eredetileg ő is a Nyugati pályaudvar mögé képzelte a Múzeumi Negyedet. „Akárhogy nézzük a zöldterület mértéke, hányada nem csökkenni, hanem nőni fog a Városligetben. Ha mindig mindenki ekkora cirkuszt csapott volna korábban is, akkor nem lenne se Gundel-étterem, se Vajdahunyad vára, nem lenne Széchenyi-fürdő, nem lenne állatkert, és így tovább. Én egyszerűen túldimenzionáltnak érzem ezt a tiltakozást” – fogalmazott Magyarország élőben című műsorunkban a főpolgármester.

Tarlós István ugyanakkor emlékeztetett: nem csak a biztonságiak részéről történtek erőszakos megnyilvánulások. A biztonsági cég vezetője az Origónak azt mondta: a tiltakozók kövekkel dobálóztak, és több kollégája is megsérült.

A csütörtöki kormányinfón finoman Lázár János is üzent a kivitelezőknek, amikor azt mondta: a törvényeket mindenkinek be kell tartania. „Mi mindenkitől, az építkezőktől, az építtetőtől, a kivitelezőtől és a tiltakozóktól is Magyarország törvényeinek a betartását kérjük” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár hozzátette: csak a park felújítására 15 milliárd forintot szánnak, a Liget zöldfelülete pedig a jelenlegi 60-ról, 65 százalékra nő majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!