2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ausztria visszatoloncolná a menekülteket Magyarországra

2015. augusztus 18., kedd 07:35, frissítve: kedd 16:01

Ausztria több mint száz menekültet toloncolna vissza Magyarországra a következő hetekben – tudta meg a Hír TV. Információink szerint szomszédunk augusztus 20-a után kezdheti meg a dublini egyezmény értelmében a migránsok átszállítását. Úgy tudjuk, a gleisdorfi táborból is sokakat Magyarországra toloncolnának vissza. Közben az elmúlt huszonnégy órában rekordszámú migráns lépte át a zöldhatárt Szerbia felől. A rendőrök csaknem kétezer menekültet tartóztattak fel Csongrádban. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint a jelenlegi menekültáradat kezeléséhez új uniós politikára lenne szükség, mert az eddigi módszerek erre alkalmatlanok.

Plakáttal tiltakoztak Szeged egyik legforgalmasabb pontján a migránsok után maradó szeméthalmok miatt a helyiek. A szocialista polgármester figyelmét szerették volna felhívni a helyzetre. „Én nem akarok pártpolitikai kérdést csinálni ebből, de igazán nem találunk se egy megnyilatkozást, se egy segítő intézkedést, semmit a lakosok felé” – mondta egy tiltakozó.

A menekültáradat folytatódik: Csongrád megyében az elmúlt huszonnégy órában csaknem kétezer menekültet fogtak el. Kézre került több embercsempész is, bár azt a szíreket szállító autóst, akit vasárnap este hetven kilométeren át, Röszkétől Kiskunfélegyházáig üldöztek, nem sikerült elfogni. „A magyar–szerb határ Csongrád megyei szakaszán a polgárőreink a szó igaz értelmében emberfeletti tevékenységet, munkát végeznek. Különös tekintettel az ásotthalmi, a röszkei, a mórahalomi és a szegedi egyesületekre gondolok” – hangsúlyozta Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

Ezzel a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is egyetért. „A német kormánnyal, az osztrák kormánnyal mint uniós országok kormányaival, belügy-minisztériumaival, rendőrségével együtt folynak akciók a magyar–szerb határon, tehát magyar–osztrák–német–szerb közös fellépés van ebben a nagyon fontos kérdésben, és Magyarország ebben erőn felül részt vesz” – jelentette ki Kontrát Károly.

A Jobbik a dublini egyezmény azonnali felmondását követeli a kormánytól, illetve azt, hogy a továbbiakban ne regisztrálják az országba érkező menekülteket. „Magyarországnak már így is egy hatalmas időzített bomba az a sok ezer regisztrált migráns, akiket bármikor visszaküldhetnek hazánkba. Azt javasoljuk, hogy gyűjtsük be őket, vigyük a nyugati határokra, és folytassák útjukat” – mondta Mirkóczki Ádám szóvivő.

Elavultnak tartja a dublini egyezményt a Hír TV által megkérdezett szakértő is. Az Európai Unió a régebbi Triton művelettel a Földközi-tenger középső térségében, a viszonylag új Poszeidón művelettel pedig a Földközi-tenger keleti térségében próbálja meg feltartóztatni a menekültáradatot. Gyarmati István szakértő szerint azonban mindez már láthatóan nem elég – több tízezer migránst lehetetlen a tengeren megállítani. „Vadonatúj rendszert, új, egységes sztenderdeket kellene kidolgozni és alkalmazni, és ezt uniós költségvetésből kellene fizetni. Miért van az, hogy Horvátország, Magyarország, Románia fedezze azoknak az országoknak a védelmét – Luxemburgét vagy Belgiumét gondolom –, amelyek nem a periférián vannak? Úgy gondolom, hogy ennek egyértelműen uniós feladatnak kellene lennie, finanszírozással együtt” – véli Gyarmati István.


Közös európai menekültpolitika kialakítását sürgette egy vasárnap tévéinterjúban a német kancellár is. Angela Merkel azt hangsúlyozta: ennek életre hívása mutathatja meg, hogy képesek-e közösen cselekedni a tagállamok.

Gyarmati István azt mondta, hogy első lépésként a migránsok regisztrációját kellene egy közös adattárba összehozni. Szerinte amíg az unió erre sem képes, addig kár beszélni a többi szükséges intézkedésről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!