2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Akkora volt a zuhanás, mint a 2007-es válság kezdetén

2015. augusztus 25., kedd 10:24, frissítve: szerda 11:38

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék egy nappal azután, hogy Kína miatt pánik kezdődött a kereskedelemben. A frankfurti és a londoni index is 2 százalék körüli plusszal kezdett. Ázsiában ezzel szemben tovább csökkennek az árfolyamok, a japán és indiai index 2-3 százalékot esett, Kínában pedig mínusz 5 százalékon áll a mutató. Hétfőn is 9 százalék volt a gyengülés Sanghajban. 2007 óta nem volt ekkora esés a tőzsdén, de amerikai befektetők szerint csak piaci korrekcióról van szó.

Fekete hétfő után fekete kedd a világ második legnagyobb tőzsdén: Sanghajban órák alatt 10 százalékkal zuhant az árfolyam. A legnagyobb vesztesek a civilek – Kínában kilencvenmillió magánszemélynek vannak részvényei. A többség hitelből tőzsdézik, amit a kormány támogatott. Az állami nyugdíjalapot is a tőzsdéhez kötötték, most ez a pénz is veszélybe került.

„A kínai tőzsde sokkal meredekebben zuhan, mint a világ többi börzéje. Máshol 2-3 százalék volt a visszaesés, nálunk 8-10. Ezt nem lehet elviselni, ennyi tartalék pénzünk nincs. A kormánynak kell közbelépnie, hogy megmeneküljön a piac. Más országokban is be szoktak avatkozni a kormányok, csak Kínában nem” – panaszkodott egy tőzsdéző nyugdíjas.

A tőzsdepánik oka bizalmi válság Kínával szemben. A kínai gazdaság bővülése 2007 óta lassul: akkor 14 százalék volt, most már 7 százaléknál is csekélyebb. Ez a hivatalos adat, amelyet a párt közöl, de valójában senki nem tudja a pontos adatokat. Az is lehet, hogy a kínai gazdaság nem is növekszik, hanem stagnál. „Vannak olyan területek, például a fix osztalékú részvények piacán, illetve a nyersanyagoknál a ritkaföldfémek piacán, amelyek kívülről a befektetőknek gyakorlatilag átláthatatlanok, senki nem ismeri a valóságot” – véli Paul Schulte közgazdász.

Az amerikai, európai piacok hétfőn együtt zuhantak az ázsiai indexekkel. A világgazdaságban akkora volt a visszaesés, mint a 2007-es válság kezdetekor. „A befektetők azzal szembesülnek, hogy nincs minden rendben a világban. A kínai termelés lassul, mert az európai és észak-amerikai exportpiacuk is lassul. A folyamatnak még nincs vége, de katasztrófáról nem beszélnék” – mondja Brendan Ahern amerikai közgazdász

A kínai kormány már tavaly bejelentette, hogy a csökkenő exportot a hazai fogyasztás felpörgetésével akarja ellensúlyozni. Szerintük ezért a mostani esés nem válság, csak piaci korrekció.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!