2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Sokaknál okozott gondot a későbbi utalás

2015. december 4., péntek 19:03, frissítve: szombat 15:53

Időben elutalták a novemberi bérek kifizetéséhez szükséges pénzt, állítja az államkincstár elnöke. A napokban több százezer állami alkalmazott kapta meg a szokásosnál később a novemberi fizetését. Néhány kivétellel azonban a törvényben megszabott 5-ei, illetve 10-ei határidőre mindenki a pénzéhez juthat.

Már múlt héten magyarázkodni kényszerült az óraadó tanárok fizetésének csúszása miatt a köznevelési államtitkár: „A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megkapta a pénzt, ezért ezeknek a teljesítése folyamatban van. és nyilván az a célunk, hogy minél inkább és minél zökkenőmentesebben tudjon az iskolai munka folyni” – mondta Czunyiné Bertalan Judit.

Csütörtökön pedig 900 ezer közszolga bére nem érkezett meg a szokott időben. „Most állítják be a rendszert, aminek két hónapig a próbaideje ment, és tegnap a kormány külön meghallgatta Varga minisztert arról, hogy mik a rendszer tanulságai. Kisebb-nagyobb bökkenőkkel de működik a rendszer. Elnézést szeretnék kérni mindenkitől, aki utalási probléma miatt nem kapja meg a fizetését. Pénz van, tehát nem pénzügyi probléma van, technikai probléma van egy informatikai rendszer bevezetésénél” – ismertette szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János. A kancelláriaminiszter hozzátette: a munkaadóknak helyt kell állniuk, ha a késedelmes fizetések miatt valaki például nem tudta időben befizetni a törlesztőrészletét.

„5-e, illetve 10-e után próbálják meg először levonni a számláról a pénzeket, persze ez szolgáltatótól is függ” – A Pénzcentrum elemzője, Ráski Péter szerint ha valaki még az adott hónapban rendezi elmaradását, a szolgáltató nem számít fel késedelmi kamatot. Az ünnepi hétvége miatt azonban sokaknál okozott gondot a későbbi utalás. Az Emmi közleménye szerint azonban 60 fő kivételével mindenki még a héten megkapja a fizetését.

„Másodikán átadtuk a számfejtett állományunkat” – A Magyar Államkincstár elnöke azt mondja, ők a törvényben megszabott határidőben elutalták a szükséges pénzt az intézményeknek. „Az elmúlt időszakban volt egy szokásjog, ami azt eredményezte, hogy már elsején, másodikán – akkor nem a jogszabályoknak megfelelően, hanem egy szokásjog alapján történt a számfejtés – kapták meg az érintettek a bérüket, s nyilván ez okozott esetlegesen némi félelmet vagy riadalmat” – nyilatkozta Dancsó József.

Az elnök azonban emlékeztetett: a törvény szerint 5-éig, illetve 10-éig kell kifizetni a béreket. Az elnök hozzátette: nem igazak azok a sajtóhírek, miszerint a bérszámfejtő program miatt januárban nem a teljes bért kapják majd meg a dolgozók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!