2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tehenekkel tüntetnek a budaörsi Tescónál

2016. április 28., csütörtök 06:24, frissítve: csütörtök 13:14

Ismét utcára vonulnak a tejtermelők, ezúttal a budaörsi Tescónál demonstrálnak az alacsony felvásárlási árak miatt.

Mintegy négy-ötszáz tejtermelő félszáz szarvasmarhával demonstrál a budaörsi Tescónál – számolt be munkatársunk a helyszínről reggel 8 órakor. Az állatokat a bevásárlóközpont két bejárata közötti részen terelgetik, ezzel próbálják akadályozni, lassítani az áruházba való bejutást. Elmondásuk szerint azért ide jöttek, mert ez az az áruházlánc, amely a legnagyobb mennyiségben vásárol külföldről, általában Szlovákiából tejet. Azt mondják, hogy ezzel a magyar termékeket szorítják ki a piacról, és pont azoknak a magyar termelőknek okoznak kárt, akiket „egyébként is ezeregy probléma sújt”.

Mint ismert, az EU-ban 2015 márciusában megszűnt a tejkvóta, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy Európa-szerte mindenki annyi tejet termelhet, amennyit csak tud. Emellett a lassan két éve tartó orosz embargó miatt a felvevőpiac is leszűkült. Ugyancsak súlyos problémát jelent, hogy rendkívül alacsonyak a felvásárlási árak – a termelők szerint a tej kilogrammonkénti átlagára 69 forintra esett, miközben az önköltség eléri a 100 forintot is, így az átvételi árak támogatásokkal együtt sem fedezik a termelési kiadásokat. Az alacsony árakban közrejátszik az is, hogy az üzletláncok nyomott árakon importálnak és értékesítenek külföldi tejtermékeket.

A gazdák megjegyzik, örömteli, hogy 2017 januárjában 5 százalékra csökken a tej forgalmi adója, de szerintük ez késői, így azt várják, követelik a kormánytól, hogy lehetőleg már nyáron csökkentse az áfát. „Ha nekünk elegendő lenne 2017 januárjától az áfacsökkentés, akkor csak karácsonykor gondolkodnánk azon, hogy demonstráljunk-e. Tehát mi azt várjuk a kormánytól, hogy július 1-jével oldja meg ezt a feladatot, csökkentse az áfát. Így nagymértékben kifehéredne a tejpiac” – nyilatkozta László Róbert, Csongrád megyei tejtermelő.

A demonstráció egész nap folytatódik – közölte tudósítónk.

A tejtermelők márciusban és április elején is demonstráltak már az alacsony felvásárlási árak miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!