2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tehenek lepték el Budapestet

2016. április 4., hétfő 17:11, frissítve: hétfő 20:28

Tehenekkel vonultak végig a tejtermelők Budapesten. Az áfacsalások miatt olcsó import tejek dömpingje ellen tiltakoztak, azt szeretnék, ha a hatóságok szigorúbban lépnének fel a csalók ellen.

Nem szoktak az aszfalthoz a Budapestre érkező tehenek. Volt, amelyik kisebb ösztönzésre szorult, hogy kiszálljon. A tejtermelők az áfacsalások miatt dömpingáras import tejek ellen tiltakoznak, mert az olcsó külföldi áru szerintük tönkreteszi a magyar gazdákat. „Az előző két hónapban az én termelői csoportomban három kistermelő jelezte, hogy felhagy a tejtermeléssel, és elkezdte vágóhídra adni a teheneit, nincs több idő. Nincs olyan, hogy még meddig bírjuk, az én gazdaságomban naponta 600 ezer forint mínuszt termelnek a teheneim, noha egy nagyon jó gazdaságról beszélünk, ahol topon van a takarmányozás, a genetika, minden. Naponta 600 ezer forint, vasárnap is” – hangsúlyozta Hegedüs Imre tejtermelő gazda.

A menet az országos kereskedelmi szövetségtől indult, ahol a főtitkár segítséget ígért. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal rózsadombi épületénél már rögtönzött állatsimogató alakult ki. Míg a gyerekek a tehenekkel ismerkedtek, az állatok ételt és italt kaptak.

A petíció átvétele után a Nébih elnöke is arról beszélt: a demonstrálók és a kormányzat szándéka egyezik, hiszen aki magyar élelmiszert vesz, az munkahelyeket véd. „A kollégáim már kint vannak a területen, az ellenőrzéseket elkezdték, a petícióban foglalt adatokat is elemezve. Bízom benne, hogy a hét vége fele vagy a jövő hétre már több információval is tudunk szolgálni” – fogalmazott Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

A tiltakozók szerint az élelmiszer-hamisítás az egyik legnagyobb probléma, a szabályszegők elleni fellépés nem elég elrettentő. „Ez a darabonként 6 millió forint körüli büntetés nem rémiszti el a résztvevőket a folytatástól. Tehát mi azt követeljük, hogy zárják be ezeket a kereskedőket” – nyilatkozta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács társelnöke.

A Rózsadomb után a Lánchídon az adóhatóság pesti épületéhez vonultak a tüntetők, megbénítva a belváros forgalmát. A NAV szóvivője azt mondta: már most is több tízmilliárdos áfacsalási ügyben folyik nyomozás, és minden rendelkezésükre álló eszközzel a tisztességes gazdákat segítik. „Ilyen eszköz például az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, amely alapján nyomon követhető a szállítmány útja. A tisztességes gazdálkodókat segítjük azáltal, hogy az áfacsalókat, tisztességteleneket kiszűrjük” – szögezte le Suller György vám- és jövedéki szóvivő.

A tejtermelők petíciójukban a szerintük áfacsaló, illetve élelmiszer-hamisító cégeket is felsorolták. Ha a hatóságok rövid időn belül nem lépnek fel ellenük, a tüntetéssorozat az érintett termékeket árusító boltok, hipermarketek előtt folytatódik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!