2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Viharos szélre figyelmeztet a meteorológia

,

2014. május 4., vasárnap 17:22, frissítve: hétfő 15:54

Vasárnap már főként az erős szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Szombaton több helyen is viharok voltak. Olaszországban és az Egyesült Államokban áradások okoznak problémát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hat nyugati és négy keleti megyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést az erős szél miatt . Ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órát.

Szombaton elsősorban az eső okozott gondot. Csongrádon már kora délután hatalmas felhőszakadás volt. Mennydörgéssel, villámlással és széllel érkezett a vihar, majd az eső mellett borsószem nagyságú jég is esett. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot nem tudták elnyelni a vízelvezetők, így a város egyes részein az autók és a kerékpárosok is hatalmas vízben jártak.

Nagykanizsán megbontotta a viharos szél az egyik víztorony tetőszerkezetét. A tetőszerkezet több darabja is az útra esett. A katasztrófavédők a 80-90 kilométer per órás széllökések miatt sokáig nem tudták elkezdeni a munkát.

Pécsett homokzsákokkal kellett védekezni éjszaka. A városban csaknem 12 órán keresztül esett az eső, több vízelvezető csatorna nem bírta a terhelést és visszaduzzadt. A zsákokkal az árkokat kellett magasítani, mert több házat is veszélyeztetett az áradás. Pécs környékén az alacsonyabban fekvő szántókon több helyen áll a víz.

Barcson pedig még mindig szivattyúzzák a vizet a lezúdult eső után, ami utcákat, pincéket, udvarokat öntött el szombaton. A csatornarendszer több utcában sem tudta elvezetni a nagy mennyiségű esővizet, több helyen is homokzsákokkal próbálták megvédeni a házakat. Az elöntött területeken szivattyúkat is munkába állítottak. Vízátfolyás miatt több utat is lezártak.

Zala megyében volt a legtöbb kár. Itt vastag ágakat szakított le a szél, egy fa rádőlt a villanyvezetékre, ezért a tűzoltók kivágták.

Szombathelyen alig maradt valami egy villanyoszlopból. A szél egy 25 méteres fát tépett ki a földből, ami magával rántott három villanyoszlopot is. A környéken órákig nem volt áram. A vihar több templomot is megrongált, a Szent Erzsébet-templom tetejéről a reggeli mise közben tépte le a szél a keresztet, de egy másik templom tetőszerkezetét is megbontotta. „A mai napon összesen 123 esetben riasztották a Katasztrófavédelem tűzoltó egységeit, a helyenként felerősödő szél miatt. Többnyire fakidőlések, leszakadt villanyvezetékek és kisebb tetőkárok miatt kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Személyi sérülésről a katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés” – fogalmazott Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban még marad a hideg, hétfő hajnalban a szélvédett területeken akár talaj menti fagyra is számítani lehet.

Olaszországban és az Egyesült Államokban áradások okoznak problémát. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!