2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Még nem döntöttek a vasárnapi nyitva tartásról

2014. november 6., csütörtök 15:59, frissítve: péntek 12:43

A kereszténydemokraták frakcióvezetője szerint a kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozását. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont közölte, hogy csak azután hozzák meg a végső döntést, ha már meghallgatták a boltosok és a szakszervezetek véleményét is. A KDNP ma benyújtotta a nagyobb boltok vasárnapi bezárásáról szóló törvényjavaslatát. Az intézkedést a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is támogatja.

Minden ötödik ember vasárnap intézi a bevásárlásait, ezért nem bölcs dolog ennek a korlátozása - mondta hétfőn Magyarország élőben című műsorunkban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a KDNP kezdeményezéséről. A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szerint azonban a kormány támogatja a javaslatukat. „A miniszter úr véleménye egy vélemény, a mienk egy másik vélemény, a kormány támogatja” – fogalmazott Harrach Péter.

A törvényjavaslatot csütörtökön be is nyújtották az Országgyűlésnek. „Nem a mi dolgunk lett volna ennek az előterjesztése, hanem egy működő, hatékony és hiteles szociáldemokrata pártnak, mivel ilyen nincs Magyarországon, ezért egy keresztényszociális párt vállalta fel ezt a szerepet, és nyújtja be a munkaadók helyett a munkavállalók érdekében ezt a törvénytervezetet” – fejtette ki a KDNP frakcióvezetője.


A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a vasárnapi nyitva tartás sok helyen veszteséges, az üzletek ugyanis csak kényszerből vannak nyitva, hogy a vásárlók ne pártoljanak át a konkurenciához. A szakszervezeti vezető szerint nem igaz, hogy tömeges elbocsátásokra kerülne sor az intézkedés miatt, hiszen jelenleg is munkaerőhiány van a kereskedelemben.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a Hír TV-nek azt mondta: a döntés előtt még kikérik az összes érintett szakszervezet véleményét. „Hogyha az érdekeltek, tehát a vásárlók, és a kereskedelemben dolgozók érdek-képviseleti szervezetei fogják tudni támogatni ezt a javaslatot, vagy ebben a formájában, vagy kis módosítással, akkor nem lesz okunk, hogy halogassuk az elfogadását” – mondta el Balla György.

A Nemzetgazdasági Minisztérium megkeresésünkre azt mondta, hogy a kormány valóban tárgyalt a KDNP javaslatáról, dönteni viszont csak azután fognak, hogy meghallgatták a boltosok és a szakszervezetek véleményét is. A javaslat szerint a tiltás nem vonatkozna a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként működő boltokra, és a repülőtereken és pályaudvarokon működő üzletek is mentesülnének a törvény hatálya alól. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbik támogatja a kezdeményezést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!