2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Újra összeállt az MSZP–SZDSZ-koalíció

2014. január 14., kedd 12:50, frissítve: szerda 07:00

Volt koalíciós partnereivel és Gyurcsány Ferenccel tervez korszakváltást az MSZP és Bajnai Gordon.

A megállapodás szerint Mesterházy Attila a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, Orbán Viktor kihívója a választásokon. Bajnai Gordon a közös lista második, Gyurcsány Ferenc pedig a harmadik helyén szerepel. A negyedik helyet a volt SZDSZ-elnök, Fodor Gábor kapta.

Az MSZP elnöke a megállapodást korrektnek nevezte és bejelentette, hogy az egyéni választókörzetekben egy baloldali ellenzéki jelölt lesz. A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta: a választásokon pártjuk színeiben indul a volt SZDSZ-elnök, Kuncze Gábor. A Népszabadság információi szerint Szigetszentmiklóson lesz egyéni jelölt. Bajnai Gordon, az Együtt–PM vezetője elismerte, hogy eleinte nem akarták Gyurcsány Ferencet a listán, de szerinte így is létrejöhet a korszakváltás.

Gyurcsány kerülné a múltat

Gyurcsány Ferenc nem feszegetné a 2006-os véres tömegoszlatás felelősségének kérdését a kampányban. A volt miniszterelnök a sajtótájékoztatón nem válaszolt arra a kérdésre, hogy hajlandó-e bocsánatot kérni a történtekért. Csak annyit mondott: reméli, hogy a múlt nem árnyékolja majd be a közös munkát. Gyurcsány Ferenc a kettős állampolgárság kérdését is kerülné, korábban a határon túli magyarok választójogának megszüntetését vállalta a programjában.

Főleg szocialisták

A megegyezés vesztese az Együtt–PM. A Bajnai vezette pártszövetség ugyanis a korábbi 31 helyett csak 22 körzetben állíthat egyéni jelöltet. Az MSZP 71, a Demokratikus Koalíció 13 körzetet kapott, a Liberálisoknak így már nem jutott hely.

A korábban az önálló listás indulást fontolgató Fodor Gábor pártelnök nemrég még az ATV egyik műsorában azt mondta, csak akkor vesz részt az összefogásban, ha megfelelően tudják képviselni pártjukat. A liberálisok a közös listán azonban Fodor Gábor negyedik helye mellett csak az 56. és az 58. helyet kapták, amelyek szakértők szerint nem valószínű, hogy parlamenti mandátumot érnek a választáson.

„Mi vagyunk, akik képviseljük itt a liberális gondolatot. Azért vagyunk itt, hogy a szabadság szerető embereknek, mindazoknak, akik liberálisok Magyarországon és tudjuk jól, hogy elég sokan vannak, legyen hová szavazniuk” - fogalmazott Fodor.

Jávor: Csak így lehet leváltani Orbánt

Jávor Benedek elismerte, hogy vita volt pártjában Gyurcsány Ferencről, hiszen korábban párttársa, Karácsony Gergely is élesen bírálta a volt kormányfőt és tevékenységét. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: azért hajlandók most mégis Gyurcsány Ferenc mellé állni, mert csak így lehet leváltani Orbán Viktor kormányát.

Eldőlt Juhász sorsa

A közös listával eldőlt Juhász Péter sorsa is. Az Együtt–PM társelnöke a múlt héten jelentette be, hogy nem hajlandó közös listán szerepelni Gyurcsány Ferenccel, és azzal sem ért egyet, hogy Mesterházy Attila lesz a miniszterelnök-jelölt. Az Együtt Egymillióan platform elnöke szerint a mostani közös lista – korábbi ígéretükkel szemben – nem alkalmas korszakváltásra. A Népszabadság ma már arról írt, hogy a Belvárosban mégsem Juhász Péter, hanem a Demokratikus Koalíció politikusa, Kerék-Bárczy Szabolcs indul Rogán Antal kihívójaként. Juhász Péter a Hír Televíziónak egyelőre nem kommentálta a most bejelentett baloldali összefogást.

A második Gyurcsány-korszak?

A Fidesz szerint épül a második Gyurcsány-korszak. Zsigó Róbert szóvivő minden idők legkorruptabb kormányzásának nevezte a Gyurcsány-kabinet időszakát.

„Ma újra Gyurcsány akarata érvényesül a baloldalon. Épül a második Gyurcsány-korszak amelyben nemcsak a szereplők és a programok ugyanazok, hanem a korrupciós érdekek is ugyanazok, mint korábban” – tette hozzá a szóvivő.

„Együtt 2006”

Együtt 2006-nak keresztelné el az ellenzéki közös listát az LMP, a párt társelnöke, Schiffer András a távirati irodának azt mondta, sajnálja azokat az LMP-t elhagyó politikusokat, akik nem mandátumokra hajtottak, hanem hittek Orbán Viktor leváltásában. Szerinte Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon szerepvállalása miatt csökkent az esély a kormányváltásra.

72 százalék nem szavazna gyurcsányos listára

A többség nem szavazna olyan közös listára, amelyre Gyurcsány Ferenc neve is felkerült – derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb kutatásából. Az országos felmérés szerint a megkérdezettek 72 százaléka nem voksolna olyan baloldali listára, amelyen a volt miniszterelnök szerepel. A kutatásban részt vevők kétharmada szerint Gyurcsány szerepeltetése hátrányos a baloldali szövetség számára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!