2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Újabb újságírót fejezett le az ISIS

2014. szeptember 2., kedd 21:03, frissítve: csütörtök 12:32

Újabb amerikai újságírót lefejezéséről közölt felvételt az Iszlám Állam terrorszervezet. Steven Sotloff a két héttel ezelőtt meggyilkolt James Foley-val együtt raboskodott a terroristák szíriai bázisán. A fehérház vizsgálja a felvétel eredetiségét.

A második üzenet Amerikának címmel hozott nyilvánosságra új videót az Iszlám Állam. A felvételen a nemrégiben kalifátust kikiáltó terrorszervezet újabb foglyul ejtett újságírót fejez le. A 2013-ban Aleppo környékén elfogott Steven Sotloff, James Foley-hoz hasonlóan narancssárga ruhában térdel, és beszél a kamerába.

– Obama az iraki beavatkozásban mutatott külpolitikád az amerikai érdekek és emberéletek megőrzésére irányult. Akkor miért kell nekem megfizetnem az árát a saját életemmel? Nem vagyok amerikai állampolgár? Az adófizetők dollármillióit költötted el és katonáink ezrei vesztették életüket a korábbi harcaink során az iszlám állammal szemben. Hol van az amerikaiak érdeke a háború felmelegítésében? – mondta Steven Sotloff.

A maszkos iszlám harcos is üzent az amerikai elnöknek. „Te Obama, most megkapod megint. A tetteidért egy újabb amerikai polgár hal meg.  Ahogy a lövedékeid továbbra is lövik az embereinket, a késeink is úgy folytatják az embereid nyakának elvágását.”

Az Iszlám Állam által közzétett második videón sem látszik a lefejezés mozdulata. Ugyanakkor egy brit fogoly David Haines is feltűnik, szintén narancssárga ruhában. Az üzenet alapján ő lesz a következő az áldozatok sorában, amennyiben az Egyesült Államok és szövetségesei nem fejezik be az Iszlám Állam elleni támadásokat.

A Fehér Ház egyelőre elemzi a felvétel hitelességét.

– Nem vagyok abban a helyzetben, hogy a videó vagy a jelentések hitelességét megerősítsem. Csak most léptem be ide, de ha van olyan videó amit nyilvánosságra hoztak, akkor azt nagyon körültekintően fogjuk elemzi a kormány és a titkosszolgálataink által, hogy megállapítsuk valódiságát – tette hozzá Josh Earnest szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium sem erősítette meg hivatalosan a videó valódiságát. „Hadd osszak meg önökkel mindent, amit jelenleg tudok. Láttuk a jelentéseket egy videóról, amin egy amerikai állampolgár, Steven Sotloff meggyilkolását mutatja be az Iszlám Állam által. A titkosszolgálatok olyan gyorsan fognak dolgozni, amilyen gyorsan csak lehet, hogy megállapítsák a valódiságát. Ha a videó valódi, akkor visszataszítónak tartjuk a brutális kivégzését egy amerikai állampolgárnak. Együtt érzünk a Sotloff-családdal” – közölte Jen Psaki szóvivő.

Steven Sotloff édesanyja szerdán kérte fiának szabadon bocsátást az Iszlám Állam dzsihádista erő vezérétől, Abu Bakr al-Bagdaditól az egyik dubaji központú arab televízióban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!