2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Újabb orosz segélyszállítmányok érkeztek Ukrajnába

2014. szeptember 13., szombat 07:00, frissítve: vasárnap 14:14

Újabb orosz segélyszállító konvoj lépte át az ukrán határt. Az első teherautók éjjel indultak meg az oroszbarát szeparatisták uralta terület felé. A vámőrség szóvivője azt állította, hogy előzőleg átvizsgálták a járműveket. A konvoj további része ma érkezik a határra. A több mint háromszáz teherautó állítólag kétezer tonna segélyt szállít, többek között gabonát, tésztát, cukrot, gyógyszert, áramfejlesztőket és takarókat. Közben hatályba léptek az újabb szankciók Oroszország ellen, az elnök több közvetlen munkatársa is feketelistára került. Brüsszel és Washington gazdasági korlátozásokat is bevezet az orosz energia- és hadicégek, valamint bankok ellen.

Három orosz energetikai és hadiipari nagyvállalat adósságának finanszírozását tiltotta meg az Európai Unió. Nem kaphat pénzt az európai piacokon a Rosznyefty és a Transznyefty olajipari cég, illetve a Gazprom olajipari üzemága, valamint a híres kézifegyver, a Kalasnyikov gyártója sem juthat hozzá a nyugat-európai technológiához. Feketelistára felkerült az orosz elnök belső köréhez tartozó 24 magánszemély is. Ők nem utazhatnak uniós országba, és ottani bankbetéteiket is befagyasztják. Köztük van a Liberális Demokrata Párt vezetője. „Miért támadnak engem? Nem bántottam őket. Mi mindenütt őszintén harcolunk a nyugati ideológia ellen. Harcolunk az ultrajobboldali radikálisokkal Ukrajnában” – mondta Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt elnök-frakcióvezetője.

Washington is tovább szigorította a bankok elleni szankciókat: felkerült a listára a Szberbank. A legnagyobb orosz pénzintézet legfeljebb harminc napra vehet fel hitelt külföldön. A Nyugat azzal indokolja a lépéseket, hogy szerintük Oroszország az egy hete elfogadott tűzszünet ellenére továbbra is támogatja a szakadárokat. Ukrajna elnöke az Európai Bizottság leköszönő elnökének kijevi látogatása után megköszönte az unió segítségét. „Ukrajnát soha nem támogatta még ilyen szinten a világ és Európa. Udvariatlan lenne, ha nem biztosítanának nekünk a jövőben tagságot” – viccelődött Petro Porosenko.

Az orosz külügyminiszter szerint viszont a szankciókkal Brüsszel gátolja a béke megteremtését Ukrajnában. Moszkva válaszul az élelmiszerek után az autók, valamint a ruházati cikkek behozatalát is korlátozhatja az unióból, de kitilthatják a nyugati légitársaságokat is az orosz légtérből. „Megfontoltan, megfelelően és legfőképpen érdekeink védelme szempontjából válaszolunk majd a szankciókra” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.


Vlagyimir Putyin nem tart a szankcióktól. Az orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet értekezletén azt mondta: országának nem okoznak nagy kárt az intézkedések, sőt jobb is, ha a tisztviselők és az állami vezetők nem utazgatnak külföldre, így ahelyett, hogy a hasukat süttetnék valamelyik üdülőhelyen, a folyó ügyekkel és a választópolgárokkal foglalkoznak majd.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!