2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tilos támogatni az Izrael által megszállt területeket

2013. július 17., szerda 07:22, frissítve: szerda 15:19

Uniós jogszabály tiltaná a megszállt palesztin területeken élő zsidó telepesek támogatását. Az izraeli miniszterelnök diktátumnak nevezte az irányelvet. Benjámín Netanjáhú úgy fogalmazott, nem hagyhatja, hogy sérelem érje a Ciszjordániában, a Golán-fennsíkon és Jeruzsálemben élő izraeliek százezreit.

Az Európai Unió nem tekinti Izrael részének a megszállt palesztin területen épült zsidó telepeket – erről fogadott el új irányelvet a bizottság. A jövőre hatályba lépő jogszabály megtiltja a Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben vagy a Gázai övezetben illegálisan épült telepek támogatását, az ott élők uniós ösztöndíjat sem kaphatnak. „Az új irányelv célja, hogy világosan megkülönböztessük Izrael államot a megszállt területektől. Mindez összhangban van az Európai Unió eddig képviselt álláspontjával, miszerint az izraeli telepek megsértik a nemzetközi jogot, illetve azt az álláspontunkat is megerősíti, miszerint nem ismerjük el Izrael fennhatóságát a megszállt területek felett” – mondta az Európai Bizottság szóvivője.

A palesztin vezetés üdvözölte, az izraeli kormány viszont egyoldalúnak tartja a döntést. „Nem engedhetjük meg, hogy külföldről mondják meg, hol húzódnak a határaink. Ezt a kérdést csak közvetlen tárgyalásokkal lehet rendezni” – jelentette ki Netanjáhú.

Az 1967-es hatnapos háború után megszállt területekre több mint félmillió zsidó telepes költözött. Legutóbb júniusban, közvetlenül az amerikai külügyminiszter látogatása előtt adtak engedélyt újabb 69 lakótömb építésére az izraeli hatóságok.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!