2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Teljes a német groko névsora

2013. december 16., hétfő 10:52, frissítve: kedd 11:11

Tizennégy miniszter és három tárca nélküli miniszter alkotja az új német nagykoalíciós kabinetet. Angela Merkel kancellár vasárnap este hozta nyilvánosságra új kormánya névsorát. A folyamatosságot jelzi, hogy az egyik legfontosabb tárca élén nem lesz változás, illetve több tárcavezető a korábbi nagykoalíciónak is már tagja volt.

Teljes a német groko, vagyis a német nagykoalíció névsora. A Grosse Koalitiont ismertető sajtótájékoztatón Angela Merkel a következő kormány legfontosabb feladatának az atomerőművek bezárását jelentő energiapolitikai fordulatot, valamint az államháztartási hiány teljes megszüntetését nevezte. Az euró stabilizálását célzó politika folytatását is ígérte, ezt jelzi, hogy nem lesz változás az legfontosabb tárca élén. „Wolfgang Schaeuble korábban pénzügyminiszter volt, és a következő időszakban is az lesz. Tapasztalata, értékrendje fontos számunkra Kereszténydemokratáknak és testvérpártunknak, a Keresztényszociális Uniónak, ez biztos sikert jelent munkájában. Megvan az esély arra, hogy a következő generációnak ne halmozzunk fel adósságot, remélem, ezt teljesíteni fogjuk. Wolfgang Schaeuble kiáll az euró stabilitása mellett, és mindenért, ami fontos Európában” – mondta Angela Merkel.

A nagykoalíciós pártok megállapodása értelmében az előző kormány tagjai közül csak az oktatási és kutatási valamint a környezetvédelmi minisztérium élén nem lesz változás. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtő tevékenysége körüli botrány nyomán a kancellárián belül létrehoznak egy új államtitkárságot, amely a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységét felügyeli. Újdonságot jelent az is, hogy a védelmi tárcát Németország történetében először nő kapta. „Az új védelmi miniszter Ursula von der Leyen lesz. Akik ismerik, tudják, hogy a társadalompolitika mellett mindig is érdekelték a nemzetközi ügyek. Szerintem ez jó kombináció egy német védelmi miniszter számára. Izgalmas munka, amely kihívásokkal teli” – nyilatkozta Angela Merkel.


A nemek közötti egyenlőséget nemcsak a kancellár testesíti meg. A bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációs politikát is nő irányítja tárca nélküli miniszterként, ráadásul Aydan Özoguz lesz az ország első török származású muzulmán minisztere az országnak. A szociáldemokraták vele együtt összesen négy nőt delegálnak, övék lesz külügyi tárca is. „Hét miniszterünk lesz, négy nő és három férfi ül a kabinet asztalnál. A sor Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel kezdődik, aki talán a legtapasztaltabb politikus a külügyek terén” – mondta Sigmar Gabriel, a német szociáldemokraták elnöke.

Ez lesz a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő Angela Merkel harmadik kormánya, és a harmadik nagykoalíció Németországban a második világháború óta. A kancellárról és kabinetjéről kedden szavaz a berlini törvényhozás.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!