2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Szünetelnek az összecsapások, az elnök rendkívüli ülést hívott össze

2014. január 23., csütörtök 19:38, frissítve: péntek 08:15

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte az ukrán elnök az ellenzéki követelések megvitatására. Az ellenzék azt szeretné, ha Viktor Janukovics menesztené a kormányt és új választásokat írna ki. Eközben az ország nyugati határánál fekvő Lembergben ellenzéki tüntetők elfoglalták a közigazgatási hivatalt, és lemondásra kényszerítették a megye kormányzóját. Az elmúlt napok összecsapásaiban hivatalos közlések szerint ketten, az ellenzék szerint öten haltak meg. A visegrádi országok külügyminiszterei közös közleményben ítélték el a demonstrálók meggyilkolását és párbeszédre szólították fel a szemben álló feleket.

Fekete füst borítja be az eget Kijev központjában, az ellenzéki tüntetések helyszínén. A demonstrálók szerdán is autógumikat égettek, az összecsapások azonban ezúttal elmaradtak. Vitalij Klicsko, az ellenzék egyik vezére ugyanis személyesen kérte a szemben álló feleket: szüntessék be az erőszakot, amíg folynak a tárgyalások az ellenzék és az ukrán elnök között. Klicsko azt kéri Viktor Janukovicstól, hogy menessze a kormányt és írjon ki előre hozott választásokat.

„Egy európai, demokratikus országban szeretnék élni, ahol nincs korrupció, és betartják az emberi jogokat. Most nem ez a helyzet, és ezért vannak az emberek az utcán. Majdnem két hónapig békésen tüntettek, éjjel és nappal, esőben és hóban, de most már nem maradhatnak itt. Megpróbáljuk megakadályozni a helyzet rosszabbodását, de valójában az elnök az, aki ezt hatalmánál fogva megtehetné” – fejtette ki az ellenzéki Ütés párt vezetője.


Klicsko tegnap este egynapos ultimátumot adott az előre hozott választások kiírására, különben – mint mondta – saját maga vezeti majd a tüntetők támadását. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök szerint az ellenzék valójában puccsra készül, az erőszakért pedig egyes szélsőjobboldali szervezeteket tett felelőssé.

Az ukrán elnök annyit közölt, hogy a követeléseket a törvényhozásnak kell megvitatnia, ezért rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte. Emellett telefonon egyeztetett José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, aki közvetítőket küld Kijevbe a további vérontás megakadályozására.

„Az elnök azt is mondta Janukovics úrnak, hogy készek vagyunk segíteni a párbeszédet, hogy lenyugodjanak a kedélyek. Ezért a bizottság felajánlotta, hogy Stefan Füle bővítési biztos pénteken Kijevbe utazik, jövő héten pedig Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője is is ellátogathat az ukrán fővárosba” – mondta el Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője.

A kormányellenes tüntetések azért erősödtek fel, mert a kijevi vezetés jelentősen korlátozta a gyülekezési szabadságot, hogy jogilag lehetetlenítse el a demonstrációkat. Az elmúlt napok összecsapásaiban többen meghaltak, és több százan megsérültek. Az utcai megmozdulások tavaly kezdődtek, miután az ukrán elnök – orosz gazdasági nyomásra hivatkozva – felfüggesztette az uniós integrációt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!