2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Skót népszavazás: példa nélküli részvételre számítanak

2014. szeptember 18., csütörtök 19:02, frissítve: csütörtök 21:21

Példa nélküli, 80 százalék feletti részvételre számítanak a szakértők a skóciai népszavazáson. Magyar idő szerint este 11 óráig 4 millió 16 éven felüli választó mondhat véleményt arról, hogy több mint 300 év után elszakadjon-e Skócia az Egyesült Királyságtól. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint megjósolhatatlan a végeredmény: mindkét tábornak majdnem azonos a támogatottsága, így a referendumot a félmillió bizonytalan szavazó döntheti el. Az első részeredmények hajnali 3 órakor várhatók.

A szavazatok számlálására készülődnek önkéntesek Skócia fővárosában, Edinburghban. Az urnákat magyar idő szerint 23 órakor zárják, a voksokat péntek hajnalra összesítik. A függetlenségi népszavazásra a korhatárt 16 évre vitték le, a döntés tétjét jelzi, hogy a 4 millió 285 ezer jogosult 97 százaléka regisztrált előzetesen azért, hogy szavazhasson saját jövőjéről és az Egyesült Királyságéról is. A referendumon a részvételi arány meghaladhatja a 80 százalékot, ami rekord lenne.

A politikusok már reggel az urnákhoz járultak. A függetlenségpártiak legfőbb szószólója a skót miniszterelnök, Alex Salmond volt.

„Esélyünk van arra, hogy egy virágzóbb gazdaságot és egy igazságosabb társadalmat építsünk. Ez egy csodálatos, pozitív jövőkép. Ez az, amiért Skóciának meg kellene ragadnia ezt a lehetőséget” – mondta a skót kormányfő.


A népszavazást várhatóan a bizonytalanok vagy a rejtőzködő szavazók 600 ezres tábora dönti el. A Reuters hírügynökség által megkérdezett skótok többsége az elszakadásra voksolt.

Egy Skóciában élő magyar ugyanakkor arról számolt be a Hír TV-nek: sokan tartanak attól, hogy anyagi helyzetük romlik, ha Skócia független ország lesz.

Az elszakadáspártiak szerint viszont Skóciának nincs mitől tartania, mert övé lenne az északi-tengeri brit olajkincs nagy része. Skócia több mint 300 éve tagja Nagy-Britanniának.

Nem küldenék haza a külföldieket

Az utcákon jellemzően a függetlenség mellett kampányolók vannak jelen, a média viszont inkább a függetlenséget elvetőket támogatja – ezt állította személyes tapasztalatai alapján Szabó-Levente Ádám, aki évek óta Edinburghban dolgozik. Szerinte a skótok befogadóak és elszakadás esetén sem küldenék haza az ott dolgozó külföldieket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!