2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Putyin Ukrajna kettéosztásáról beszélt?

2014. augusztus 31., vasárnap 18:50, frissítve: hétfő 08:15

Nyíltan beszélt Ukrajna kettéosztásának lehetőségéről Vlagyimir Putyin az orosz állami tévének adott interjúban. Az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy Kijevnek tárgyalnia kell az ukrán társadalmi berendezkedésről és az államiságról az ország délkeleti részén. Putyin szóvivője szerint téves az a nyugati értelmezés, amely szerint az orosz elnök egy önálló állam létrehozásáról beszélt.

Vlagyimir Putyin az orosz állami tévének adott interjúban egyértelművé tette, hogy Oroszország nem hagyja magára Kelet-Ukrajna orosz ajkú lakosságát.

– Oroszország nem maradhat tétlen, amikor az emberek szinte közvetlen célpontként szolgálnak. Én nemcsak az állami vezetőkre gondolok, hanem Oroszországra mint államra, mint népre. Az ilyen reakciók elkerülhetetlenek: sokunknak vannak ott rokonai és barátai, és minden összefüggésben van egymással. Ezért azoknak ott a Nyugaton, és más országokban, akik akarnak valamit, legalább egy lépéssel előre kellene gondolkodniuk a tevékenységük következményeit illetően – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Az orosz államfő azonnali tárgyalásra szólította fel az ukrán kormányt és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárokat.
„Érdemi és jelentőségteljes megbeszélés kell nemcsak technikai kérdésekről, hanem a társadalom politikai megszervezéséről és az államiságról Kelet-Ukrajnában. Ezt azonnal meg kell kezdeni az ott élő emberek legitim érdekeinek védelméért” – mondta Putyin az orosz állami tévének adott interjúban.

A nyilatkozatot világszerte úgy értelmezik, hogy az orosz elnök új államot hozna létre Délkelet-Ukrajnában. Putyin szóvivője tévesnek tartja ezt az értelmezést, szerinte az orosz elnök az egységes Ukrajna átalakításáról és nem az ország kettéosztásáról beszélt. A Nyugat által eredménytelennek minősített minszki orosz–ukrán találkozóról szólva Vlagyimir Putyin úgy nyilatkozott, hogy alapjában véve jó megbeszélés volt, amelyet viszonylagos nyitottság jellemzett. Az orosz elnök szerint Petro Porosenko olyan partner, akivel lehet párbeszédet folytatni. Putyin hozzátette, hogy igazából nagyszerű lenne, ha mindaz valósággá válna, amiben megállapodtak, de részleteket nem mondott.

Nehéz lesz a visszatérés a piacokra

A Putyin-interjú pénteken készült, így az orosz elnök nem reagálhatott a szombati rendkívüli uniós csúcstalálkozóra. De a kölcsönös szankciókat érintette az interjúban. Putyin szerint nehéz lesz a visszatérés az orosz piacra azoknak az európai cégeknek, amelyek most kivonultak. Az uniós tagállamok vezetőitől Oroszország egy hetet kapott az ukrán válság enyhítésére, ellenkező esetben újabb szankciókat vezetnek be. Sajtóértesülések szerint a büntetőintézkedések elsősorban az orosz pénzügyi szektort érinthetik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!