2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Orbán: Kilenc veszélyes szakasz van

,

2013. június 6., csütörtök 16:25, frissítve: csütörtök 17:47

Kilenc veszélyes szakasz van a Duna mentén – a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor reggel a Belügyminisztériumban számolt be az árvízi védekezés helyzetéről. Tarlós István elmondása szerint a négyes metró nincs veszélyében.

A miniszterelnök többek között Mecsért és környékét, Komáromot, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitőt, a táti térséget, Esztergomot, Szentendrét, Kisoroszit, valamint Budapestet és Dunaújváros környékét említette meg, amelyeket az árhullám kiemelten veszélyeztet. A kormányfő azt mondta: a legrosszabb esetben több tízezer embert kell kitelepíteni.

– Erőszakkal senkit nem fogunk kitelepíteni egész addig, amíg a veszélyhelyzet kézzel foghatóvá nem válik. Mindenkit kérünk, hogy hajtsa végre a kitelepítésről szóló utasítást – de még egyszer mondom – fizikai erőt csak akkor fogunk alkalmazni, amikor már teljesen nyilvánvaló, hogy az adott településrész nem védhető. Csak ez esetben hozatjuk ki azokat is, akik egyébként nem akarják elhagyni az épületeket; de csak a legutolsó pillanatban. Arra kértem a rendőrséget és a katasztrófavédelmet, hogy a legutolsó pillanatig várjanak – jelentette ki Orbán Viktor.


Tarlós István a budapesti árvízi munkákról beszélt. Azt mondta: lezárták a Margitszigetet, amit 9 méterig meg tudnak védeni. A főpolgármester részletesen beszámolt a közösségi közlekedés változásairól is. Véleménye szerint az is elképzelhető, hogy le kell zárni a Batthyány téri metróállomást. Tarlós István hangsúlyozta: a 4-es metró nincs veszélyben.

– A Batthyány téri metróállomást elképzelhető, hogy le kell zárni. A metró akkor is áthalad, csak az utazóközönség nem tud lemenni a megállóba. Ahogy miniszterelnök úr is említette, szeretnék pár gondolatot közvetíteni az épülő négyes metróról, mert könnyen kapnak lábra a rémhírek: nem fogja az alagutat elönteni a víz, egyedül a Fővám téren képzelhető el elméleti kockázat. Az állomáson ideiglenes védművet emelnek, ami körülbelül 1 méter magas lesz, de hogy komolyabb szivárgás, vagy pláne vízbeömlés legyen, ahhoz 9,5 méteres árvízszintnek kéne bekövetkeznie – ez teljesen valószínűtlen, tehát a négyes metró sincs veszélyben – tette hozzá Tarlós István.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!