2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

Obama most akkor mégsem tudott Merkel lehallgatásáról?

2013. október 28., hétfő 07:11, frissítve: kedd 10:48

Nem tudott a német kancellár lehallgatásáról Barack Obama – ezt állítja az amerikai hírszerzés. A botrány ellenére az Egyesült Államok nem hagy fel a külföldi politikusok megfigyelésével.

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség tagadja, hogy tájékoztatták Barack Obamát a német kancellár mobiltelefonjának figyeléséről. Az ügynökség szóvivője ezzel cáfolta azokat a német lapértesüléseket, hogy a szervezet igazgatója 2010-ben értesítette a műveletről Barack Obamát, akinek nem volt kifogása az akció ellen. Az amerikaiak a nyáron állítólag felhagytak Angela Merkel és további 35 külföldi politikus lehallgatásával, ám a megfigyelési program nem szűnt meg. Az utóbbi egy hónapban például csak Spanyolország esetében 60 millió beszélgetést hallgattak le az amerikaiak.

Több mint tíz évig hallgatta le Angela Merkel telefonját az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség. A német kancellár telefonszáma még néhány héttel Barack Obama júniusi berlini látogatása előtt is rajta volt a legnagyobb amerikai titkosszolgálat különleges listáján. Merkel asszonytól személyesen kért elnézést Barack Obama, és azt mondta, hogy nem tudott az ügyről. Nemrég ugyanezt állította a NSA is. Napokon belül német titkosszolgálati vezetők utaznak az Egyesült Államokba, hogy tájékozódjanak a német kancellár telefonjának lehallgatásáról. Az amerikaiak szerint természetes, hogy figyelik Németországot, hiszen a szeptember 11-i terrorakció is onnan indult.

– Van egy probléma, amit az amerikaiak az elmúlt napokban elég élesen kimondanak, hogy nincs európai hi-tech. Más a brit, a francia, a német, a belga hi-tech, amíg ezek a rendszerek nem alkalmasak, hogy az USA-t ellensúlyozzák, tehát olyan amerikai fölény van, amit az Egyesült Államok egyértelműen kihasznál. Mindenki más is folytat adathalászást, de a lényeg az, hogy képességben senki meg sem közelíti az USA-t – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-nek.

A titkosszolgálatokat felügyelő képviselőházi bizottság elnöke is azt mondta, hogy nem lát semmi kivetnivalót az amerikai lehallgatási gyakorlatban. „Azt hiszem, abból nagyobb újsághír lenne, ha az amerikai titkosszolgálatok az Egyesült Államok védelmében nem gyűjtenének információkat itthon és külföldön” – véli Mike Rogers.

Szerinte a lehallgatások az Egyesült Államok és az európai szövetségesek biztonságát is szolgálják, és ezért az európaiak csak hálával tartoznak Washingtonnak. Közben a Wall Street Journal úgy értesült, hogy az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség a botrány ellenére sem számolta fel teljesen a külföldi politikusok telefonbeszélgetéseinek figyelését.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!