2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem lesz független Skócia

2014. szeptember 19., péntek 07:01, frissítve: péntek 10:42

Nem lesz független Skócia. A szavazatszámlálás még tart, a 32 választókerület felét összesítették eddig, ez alapján a nem szavazok vezetnek. 54 százalék szavazott az Egyesült Királysággal való egységre és csak 46 százalék támogatta a függetlenséget. A nagyvárosokban fordított az eredmény, Glasgow-ban, az ország legnépesebb városában 53 százalékkal nyertek a függetlenségpártiak. Igaz, itt csak a jogosultak 75 százaléka ment el szavazni, míg az országos részvételi arány 86 százalék volt.

A nem szavazatok győzelmét ünneplik az uniópártiak Skóciában. Az északi Orkney szigetekről érkeztek az első eredmények, nem sokkal a csütörtök esti 10-es urnazárás után. Már akkor valószínűnek tűnt, hogy egyben marad az Egyesült Királyság, Skócia nem lép ki. A végeredmény már ekkor sejthető volt, az exit poll eredmények 54:46-arányú győzelmet jósoltak az uniópártiaknak, ez végül pontosnak bizonyult.

– Abszolút boldog vagyok, hogy az én szavazókerületemben a nem-voksok diadalmaskodtak. Sok politikai elemző szerint ez lesz a meghatározó. De hiába nyertek a nem szavazatok, még sok munkánk lesz. Az Egyesült Királyság sok szempontból át fog alakulni még akkor is, ha egyben marad – mondta egy skót képviselő.

A függetlenségpártiak elsősorban a magasabb olajbevételekkel érveltek az elszakadás mellett. A brit kormány ezért már a kampányban megígérte, hogy ha marad az unió, átdolgozzák a rendszert, hogy a skótok több pénzt kapjanak vissza a partjaiknál kiterelt olajból. Emiatt az igen-pártiak sem voltak csalódottak az eredmény után.


– Szeretnék pártatlan maradni. Egy kicsit meglepett az eredmény, de azért bízom abban, hogy a változást elindítottuk. Csak kevéssel maradtunk le, szóval biztos, hogy komolyan fognak venni minket. Azért egy kicsit meglepett, hogy ennyire nem tudtunk nyerni – nyilatkozta egy függetlenségpárti szavazó.

A hozzá hasonló függetlenségpártiak inkább a városokban voltak erősek. Az Angliához legközelebb lévő Glasgow-ban, Skócia legnépesebb városában például 53,5 százalék szavazott az elszakadásra, igaz, itt csak 75 százalék volt a részvétel, ami az egyik legalacsonyabb volt a 32 szavazókör közül, az országos átlag 86 százalék volt.

Tekintse meg a Magyarország élőben csütörtök esti, témába vágó beszélgetését!

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!