2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Merkelt is lehallgatta az amerikai nemzetbiztonság?

2013. október 24., csütörtök 08:34, frissítve: péntek 08:03

A francia elnök után a német kancellár is számon kérte Barack Obamát az amerikai titkosszolgálatok európai ténykedése miatt. Sajtóhírek szerint Angela Merkel telefonját is lehallgathatták.

Az amerikai lehallgatási botrány is központi téma lesz az uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóján. Szerdán Angela Merkel telefonon tiltakozott az amerikai elnöknél, miután a német kormány megtudta, hogy a kancellár mobiltelefonját is lehallgathatta az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal. Hétfőn derült ki, hogy az amerikai hírszerzés több mint 70 millió francia telefonbeszélgetés adatait is megszerezte, amit Francois Hollande elnök elfogadhatatlannak nevezett. A brüsszeli csúcstalálkozó központi témái az eredeti terv szerint a gazdasági kilábalás és a bevándorlás lett volna.

A német kormány szerdán értesült arról, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség állítólag a kancellár telefonját is lehallgathatja. Merkel azonnal tárcsázta az USA elnökét, hogy magyarázatot követeljen, Barack Obama viszont egyértelműen cáfolta a hírt. „Annyit mondhatok, hogy Obama elnök és Merkel kancellár telefonon beszélt arról, hogy a nemzetbiztonsági hivatal állítólag lehallgatta a Merkel asszonyt. Az elnök biztosította a kancellárt, hogy az Egyesült Államok nem hallgatja le, és nem is fogja lehallgatni” – közölte Jay Carney fehér házi szóvivő.

A francia elnöknek is fogy a türelme az amerikai lehallgatások miatt. Francois Hollande kezdeményezte, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcson a titkos megfigyelésekről is egyeztessenek az állam- és kormányfők.

Hétfőn a Le Monde derítette ki, hogy az amerikai titkosszolgálat 70 millió francia telefonbeszélgetés adatait szerezte meg, és az Amerikába utazó francia diplomaták laptopjaira kémprogramot telepített.

A lehallgatási botrány szerdán az Európai Parlamentben is napirendre került. Az uniós törvényhozás javasolta annak a kétoldalú adatcsere-megállapodásnak a felfüggesztését, amely lehetővé tette, hogy az amerikai hírszerzés hozzáférjen az európai polgárok átutalási adataihoz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!