2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Mennyi lenne a gyurcsányi tandíj?

2014. január 23., csütörtök 11:44, frissítve: csütörtök 16:18

Egységesítették a baloldal oktatáspolitikáját. Az egykori szocialista oktatási miniszter megerősítette, hogy dolgozószobájában ültek össze a baloldali pártok képviselői, és közösen dolgozták ki koncepciójukat. Hiller István szerint Gyurcsány Ferenc ragaszkodott a tandíjhoz, de az egyeztetésen végül az MSZP és az Együtt–PM Szövetség akarata érvényesült.

Az MSZP elnöke tavaly ősszel, a párt kongresszusán ismertette a szocialisták választási programját. „Ha mi nyerjük meg a választásokat, akkor 2014 szeptemberétől garantálni fogjuk, hogy minden pontszámot elért hallgató, fiatal tandíjmentesen kezdhesse meg a tanulmányait…” – fogalmazott Mesterházy Attila.

Gyurcsány tandíj ellenében tárná ki

Gyurcsány Ferenc tandíj ellenében tárná ki az egyetemek kapuit. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a jó tanulóknak és a szegényebb hallgatóknak ösztöndíjat ígért. A Bajnai-szövetség az alapdiploma megszerzését ingyenessé tenné azoknak, akiknek a tanulmányi eredményük „elvárható”. A párt nem részletezi programjában, hogy mit ért elvárható alatt.

A volt miniszterelnök úgy tartja, nincs tartalmi különbség a baloldali pártok felsőoktatásról vallott elképzelései között. „Az MSZP és a DK ugyanazt mondja, hogy a második évtől egy mérsékelt, mindenki által fizetett olyan tandíj legyen, amely az egyetemnél marad és amelynek a feléből szociális és tanulmányi ösztöndíjat kell fizetni, tehát a tehetségesnek és a rászorulónak több jöjjön vissza, mint amennyi a tandíja” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A DK-elnök azt is megmondta, hogy mennyi lenne a gyurcsányi tandíj.

– Induljunk ki abból, hogy ma a legolcsóbb szemeszter 150 ezer forint, azaz 30 ezer forint havonta. Ez a Fidesz tandíja ma. Ennek, én azt gondolom, nagyjából a harmada körül lehet az, ami ma méltányos, és még egyszer mondom, a szociálisan rászorult és a jó teljesítményű hallgatónak meg ennél nagyobb ösztöndíjat kell kapnia, hogy ő nettóban jól járjon – egészítette ki szavait a DK elnöke.

Egységes vagy épp ellenkezőleg?

A volt szocialista oktatási miniszter szerint a baloldal az elmúlt napokban egységesítette oktatáspolitikáját. Hiller István részleteket nem árult el. Arra hivatkozott, hogy a nyilvánosságot később tájékoztatják.

– A szocialista párt nem adta föl az elképzelését, az MSZP az összefogással együtt a tandíjmentes felsőoktatást kívánja megvalósítani és ezt kívánja a kormányprogramba betenni, következésképpen ez lesz…
Bocsásson meg, hogy fésülték össze, ha Gyurcsány Ferenc ennek épp az ellenkezőjét mondja?
– Azt tudom mondani, hogy nincsen olyan vitapont már, ami szakmapolitikailag ellentétes lenne, hogy minden párt a saját vezetőjét mikor értesíti, erre nekem nincs ráhatásom – nyilatkozta a Hír TV-nek Hiller István MSZP-s országgyűlési képviselő.

Csak a népszavazás akadályozta meg

A Fidesz szóvivője emlékeztetett: a Gyurcsány-kormány 2006-ban döntött a tandíjról, amelynek bevezetését csak a 2008-as népszavazással tudták megakadályozni a magyarok.

– Akiknek a gyermekei főiskolára, egyetemre szeretnének menni, azok a családok nem lehetnek nyugodtak. Mert most ugyanaz a Gyurcsány Ferenc diktálja a teendőket a baloldalon a Gyurcsány-koalícióban, amely összeállt mára, amely egyszer már az ő kárukra, az ő terhükre bevezettette, áterőltette a tandíj intézményét – reagált Hoppál Péter.

A Fidesz szóvivője hangsúlyozta, Gyurcsány Ferenc még az elmúlt hónapokban is abszurdnak nevezte, hogy a szocialisták ingyenes felsőoktatással kampányolnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!