2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Megnövelhetik a védelmi kiadásokat a csúcson

2014. szeptember 4., csütörtök 12:04, frissítve: csütörtök 15:52

A védelmi kiadások jelentős növeléséről dönthet a NATO a ma kezdődő walesi csúcson. Ez azt jelentheti, hogy Magyarországnak is többet kell majd védelmi célokra szánnia a jövőben. Az észak-atlanti szövetség a kiadások megemelését azzal indokolja, hogy szerintük Oroszország veszélyt jelent Európa biztonságára. Moszkva viszont azt állítja, hogy valójában a NATO kelet-európai terjeszkedése veszélyezteti a térség stabilitását. A csúcson Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

A világ legnagyobb katonai szervezetének főtitkára érkezik a szövetség történetének egyik legfontosabb ülésére Walesbe. Anders Fogh Rasmussen már előzetesen világossá tette: a csúcson döntést kell hozni arról, hogy a tagállamok jelentősen növelik védelmi kiadásaikat. A NATO ezt nagyrészt azzal indokolja, hogy a kelet-ukrajnai válság miatt gyökeresen megváltozott Európa biztonsági helyzete. Szerintük válaszolni kell az állítólagos orosz fenyegetésre.

A NATO azt várja el tagállamaitól, hogy a GDP-jük legalább két százalékát költsék hadi kiadásokra. Magyarországon ez az arány 0,9 százalék, azaz több mint duplájára kellene növelni a költéseket a szövetség irányelve szerint.

Az állam-, illetve kormányfők emellett akciótervet fogadhatnak el Cardiffban: a tagországok rotációs alapon folyamatosan több ezer katonát tartanak majd a balti államokban, Lengyelországban és Romániában. Emellett sűrűbben és intenzívebben fogják gyakorlatoztatni az egységeket.

A NATO-országok vezetői fogadják Petro Porosenko ukrán államfőt is. Ukrajna első lépésben különleges partneri státuszt kér az észak-atlanti szövetségtől. Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Ukrajnát, a NATO-tagság kérdését azonban nyitva hagyta.


– Walesben találkozunk Petro Porosenkóval és megmutatjuk neki, hogy a 28 nemzet egységesen támogatja Ukrajna szuverenitását és jogát területe megvédéséhez. A NATO-nak konkrét kötelezettségvállalásokat kell tennie azért, hogy segítse az ukrán haderő modernizációját. És ebben segítenünk kell Grúziát és Moldovát is – szögezte le Barack Obama.

Elemzők egy része viszont úgy véli, hogy a fegyverkezés valójában az amerikai hadiipari cégek érdekeit szolgálja. Nagy-Britannia éppen szerdán jelentette be, hogy 5,7 milliárd dollár, azaz több mint 1000 milliárd forint értékben rendel páncélozott harcjárműveket egy amerikai hadiipari konglomerátumtól, a General Dynamicstól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!