2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Marad vagy szakad Skócia? – egyelőre megjósolhatatlan

Szoros a verseny Skóciában

2014. szeptember 17., szerda 10:54, frissítve: szerda 20:33

Szoros a verseny Skóciában a függetlenségről szóló népszavazás előtt egy nappal. A legutolsó felmérések szerint szűk többségben vannak azok, akik Skócia elszakadását ellenzik, de a bizonytalanok miatt nem lehet megjósolni, hogy mi lesz a referendum végeredménye.

A skót–angol határon, Gretnában egy kőből épült emlékművet hozott létre egy helyi brit parlamenti képviselő, hogy így kampányoljon Skócia elszakadása ellen. „Azt gondolom, hogy ha egy kapcsolatnak vége szakad, és valaki kimegy az ajtón, nem mondhatjuk azt neki, hogy egyedül sosem tud megélni, szegény lesz, szeretném, ha erre gondolnánk. Azt kell mondanunk, hogy szeretjük és ez pont erről szól. Ezzel azt mondjuk az embereknek, hogy ez nem igazán a politikáról szól. Nem igazán a gazdaságról. Hanem arról, hogy a család tagjai akarnak-e lenni vagy sem” – mondta Rory Stewart konzervatív párti parlamenti képviselő.

A csütörtöki referendum közeledtével a skót közélet, de a családok hétköznapjai is a vitáról szólnak. „Úgy vélem, hogy az Egyesült Királyság megítélése rosszabb lesz, ha Skócia tönkreteszi, ez pedig akkor történik meg, ha Skócia kiszáll. Azt hiszem, a skótok nem mérik fel a rombolást, amit az Egyesült Királysággal tehetnek – mondta egy „nem” párti aktivista, akinek a testvére viszont az elszakadás mellett van. „Szeretnék egy teljesen más parlamentet, mint ami a Westminsterben állt össze, egy olyat, ami jobban képviseli az emberek érdekeit, és nem a gazdagok uralkodnak a gazdagokért. Remélem, hogy valami mást tudunk csinálni Skóciában. A változásra szavazok” – mondta az „igen” párti aktivista.

A három hagyományos nagy brit párt egybehangzóan azt ígérte, hogy ha a többség nemmel voksol és Nagy-Britannia fennmarad, akkor London még nagyobb autonómiát, még több hatáskört ad Skóciának. A skót miniszterelnök-helyettes szerint a skótoknak kell saját jogköreiket meghatározni. „Maguk között sem tudnak megállapodni abban, hogy Skócia milyen jogköröket kapjon. A határ déli oldalán a képviselők már azt mondják, hogy megakadályozzák, hogy Skócia több befolyással bírjon. A válasz egyszerű: csütörtökön igennel szavazunk és mi döntjük el, hogy milyen hatalmat adunk Skóciának” – mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes.


A brit ellenzék vezetője egy skót bevásárlóközpontban próbált meg az elszakadás ellen kampányolni, de a politikust kifütyülték. „Ez a szavazás nem a változás tagadásáról szól, hanem a tiszta változásról, több hatalomról a skót parlamentnek” – mondta Ed Miliband, a brit Munkáspárt elnöke.

A csütörtöki népszavazás előtt egy nappal még mindig megjósolhatatlan a referendum végeredménye. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Nagy-Britanniától való elszakadás ellenzői négy százalékponttal vannak többen, mint a támogatói, de a sok bizonytalan szavazó miatt ez az arány akár meg is fordulhat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!