2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Körvonalazódik a bankbetétekre kivethető adó mértéke

2013. március 23., szombat 08:38, frissítve: vasárnap 14:31

Jóváhagyta a ciprusi bankrendszer átalakítását a szigetország törvényhozása – ezzel a második legnagyobb bankot mentették meg, amelynek így 8000 alkalmazottjából csak néhány százat kell elbocsátania. Döntött a parlament a tőkemozgások korlátozásáról, valamint egy, a bankok újratőkésítésére létrehozandó szolidaritási alapról is. A bankbetétek megadóztatásáról ma szavazhatnak a képviselők. Értesülések szerint a 100 ezer euró feletti betétekre 15 százalékig terjedő egyszeri adót vetnének ki.

A bankrendszer átalakításáról döntött péntek este a ciprusi parlament. A javaslat szerint jó és rossz bankokra választják szét az egyes pénzintézetek portfólióit. Ezt először a többségi állami tulajdonban lévő Popular Bank esetében teszik meg úgy, hogy a kisbetéteseket ne érje kár.

A parlament egy úgynevezett szolidáris alapról is döntött, ami a bankok újratőkésítésére szolgál. A két meghozott intézkedés egy olyan csomag része, amellyel a szigetország a nemzetközi hitelezőit kívánja meggyőzni a 10 milliárd eurós pénzügyi segítség elérése érdekében. Ez a szolidaritási alap lenne az, amelybe az államosított magán-nyugdíjpénztári megtakarítások is kerülhetnek majd.


– Úgy véljük, hogy a parlament egy olyan kérdést tárgyal, ami munkások százezreinek életére lesz hatással, és több tízezer olyan emberre is, akik egyik percről a másikra veszítik el azt a gazdasági alapot, amire az életük épült – jelentette ki a kommunista párt elnöke.

Míg a politikusok a parlamentben voksoltak, az utcán a tömeg tüntetett. „Parlament, ne add fel! Az EU a mi túszunk, nem mi vagyunk az unió túsza” – ilyen és ehhez hasonló transzparenseket tartottak a magasba. A ciprusi britek egy része a németeket okolja a kialakult helyzetért.

A ciprusi helyzet miatt elmarad a jövő hét elejére tervezett tokiói japán–uniós csúcstalálkozó. Az eurózóna 17 tagállamának vezetői ugyanis vasárnap Brüsszelben tárgyalnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!