2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Kedvezőbb feltételekkel is finanszírozható az ország

2013. augusztus 11., vasárnap 17:42, frissítve: hétfő 07:05

Hétfőig kifizeti Magyarország a 2008-ban felvett IMF-hitel fennmaradt részét. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese úgy nyilatkozott, hogy a Nemzetközi Valutaalap döntése alapján háromféle pénznemben: dollárban, euróban és angol fontban fizet a magyar állam.

Tusnádfürdőn jelentette be Orbán Viktor, hogy még nyáron visszafizeti az ország a Nemzetközi Valutaalaptól, 2008-ban felvett hitelét. Hétfőn a jegybank az utolsó részletet is átutalja. A hét és fél milliárd eurós kölcsön futamideje jövő márciusban járt volna le.

– Erre a környékbeli országok közül senki nem volt még képes. Ugye, jól látjuk, hogy a szomszéd országok közül jó néhányan újabb IMF-hitelt kell, hogy felvegyenek a korábbiak törlesztésére, Magyarország ezzel szemben három év alatt meg tudta azt oldani, hogy további IMF-hitel nélkül törleszti ezt a 2008-as hitelt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Rendkívül kemény feltételek

Boros Imre szerint nem helytálló az a magyarázat, ami szerint a valutaalaptól kapott kölcsön olcsóbb, mint a piaci forrás. A közgazdász a Hír TV P8 című műsorában azt mondta, a hitelt a nemzetközi szervezet rendkívül kemény feltételekkel adja, a visszafizetéssel az ország kiszolgáltatottsága jelentősen csökken.

„Miről feledkeznek meg azok a drága elemzők, akik azt mondják, hogy ez a pénz egyébként olcsóbb, mint a piaci? Arról feledkeznek meg, hogy az IMF az úgy van, mint az egyszeri vőlegény, hogy esküvő előtt szeretne akkontót venni a menyasszonynak. Tehát ők abban a feltételrendszerben, amit az országra rányomnak szándéklevélként, réges-rég beszedik annak a dupláját, mint egyébként a finanszírozási költség, a hátuk mögött lévő megbízók javára. Sohasem úgy borul ám a jövedelem-egyensúly, hogy abból a belföldiek kedvezményezetten, a külföldi aktorok pedig sérülten jönnek ki, hanem fordítva” – mondta Boros Imre.

Az állam költségei kedvezőbben is finanszírozhatóak

A Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője szerint az európai példák alapján jóval kedvezőbb feltételekkel is finanszírozhatóak a magyar állam költségei.

– A legalacsonyabb finanszírozási szinttel rendelkező országok a régióban a csehek és Szlovákia, egyiknek sincsen valutaalapos hitele, akiket pedig drágán finanszíroznak, az Románia és Magyarország – nekik van. Ha azt nézzük, hogy mi az ország hosszú távú kilátása, és ez egyértelműen az, hogy alacsony kamatkiadás kialakuljon, vissza kell törleszteni a valutaalapos hitelt, és a pénzügyeket olyan formába kell hozni, hogy a hazai, külföldi befektetők olcsón finanszírozzák, tehát ez nem megy másként, csak valutaalapos hitel nélkül – jelentette ki Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője.

Az Államadósság Kezelő Központ korábban egy 2,2 milliárd euró értékű devizakötvény-kibocsátásról döntött, amelyből megteremtették az előtörlesztés fedezetét. Az állam háromféle pénznemben: dollárban, euróban és angol fontban fizeti vissza a hitelt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!