2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Jacenyuk: Az IMF-hitel lélegeztetőgépen tartja az országot

2014. március 28., péntek 11:32, frissítve: péntek 16:23

Ukrajnát segíti, Oroszországot bünteti az Egyesült Államok a Krím félsziget elcsatolása miatt. Az Egyesült Államok leállította az Oroszországba irányuló katonai szállításokat. A washingtoni vezetés ugyanakkor támogatni igyekszik a gazdasági nehézségekkel küszködő Ukrajnát. Ebben részt vesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is, amely legfeljebb 18 milliárd dolláros kölcsönt kínál Kijevnek, amely némi vonakodás után el is fogadta azt.

A kijevi kormány rendelete alapján a Krímen állomásozó ukrán hadi erőnek már a hét elején be kellett volna fejeznie a kivonulást. Az orosz katonák két nappal ezelőtt ellenőrzésük alá vontak minden korábbi ukrán katonai létesítményt, amit az Egyessült Államok újabb szankciókkal büntetett. „Az Egyesült Államok felfüggesztette az Oroszországba irányuló védelmi eszközök és szolgáltatások engedélyeinek kiadását. A rendelkezés visszavonásig érvényes” – közölte Marie Harf, amerikai külügyi szóvivő.

Az amerikai kongresszus közben elfogadta azt a törvényjavaslatot, hogy egymilliárd dolláros kölcsöngaranciát nyújt Ukrajnának. Az IMF pénzügyi mentőcsomagot készít elő, amelyek kiegészítik az Egyesült Államok és az EU által adott hiteleket. „A nemzetközi közösség összesen 27 milliárd dollár pénzügyi támogatást ad két év alatt Ukrajnának, ezen belül az IMF-csomag 14-18 milliárd dolláros lesz. A pontos összeget akkor határozzuk meg, ha már minden egyéb segítséget elszámoltunk” – mondta az IMF ukrajnai képviselője.

A Nemzetközi Valutaalap persze feltételekhez kötötte a pénz folyósítását, az egyik ilyen, hogy május elsejétől ötven százalékkal megemelik a lakossági gáz árát Ukrajnában. Emiatt az ukrán parlament csak második nekifutásra fogadta el az IMF feltételeit. „Ennek a törvénynek az a célja, hogy lélegeztetőgépen tartsa az ukrán gazdaságot, és ne hagyja meghalni” – fogalmazott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.


Elemzők szerint a valutaalappal létrejött megállapodás csökkenti ugyan az ukrán államcsőd veszélyét, ám az IMF kondíciói miatt még mélyebb recesszióba taszítja az ukrán gazdaságot, ami miatt az ukrán nemzeti össztermék 5-6 százalékkal is visszaeshet. Az is kérdés, hogy az ukrán politikusok az ingatag politikai helyzet miatt végre tudják-e hajtani az IMF-programot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!